Úvod > Kavárna > Pampelišky

Pampelišky

(autor: Marie, dne: 30.4.2014 04:08)

Když jsem viděla na lukách tolik krásy, neodolala jsem a dala se do trhání květů na pampeliškový med.

PAMPELIŠKOVÝ MED
400 plně rozkvetlých pampeliškových květů
2 citrony
1 L vody
1 a 1/2 kg cukru

Postup pro 2 x 400 květů 

Nakrájet citron, zalít vodou, promačkat.

důkladně promíchat a dát na 24 hod do chladu

Pak přes hadřík scedit, přidat cukr a přivést do varu. 
Snížit teplotu a za občasného míchání vařit do zhustnutí.
Cca 2 hod.

Ještě horké nalijeme do sklenic.
To co je na obrázku je ze dvou dávek nic moc, že. Je to prý zdravé, i když je tam dost cukru.
Dětem ho přidávám do převařené vody a mají "MEDOVÝ ČAJ"

 

 


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Marie - 30. 4. 2014 04:50
Pampelišky
Chtěla jsem odkaz na písničku o pampeliškách vložit u článku, ale nešlo to a vyjmout už taky ne.
2alava - 30. 4. 2014 08:20
1: Pampelišky...
Tak med jsem z nich nevařila už hodně dlouho, ale písničku jsem si moc ráda zazpívala, moje oblíbená - měly jsme ji i v repertoáru a překvapuje mě, že ji taky znáš.
3Růžena - 30. 4. 2014 13:20
Med
Také jsem ho vařívala dětem i vnoučatům ty ho máš nádherně tmavý vypadá jak pravý od včel já dávala míň cukru .
4zorka - 30. 4. 2014 22:43
Med
Taky jsem ho kdysi vařila, spíše ze zvědavosti a dokonce i chutnal. Přesto nevím, jestli je zdravý, nějak moc cukru. A tak zůstávám věrná medu včelímu. Což je přirozené, protože žiji v obci včelařů, kde je i včelařská škola. Med kupujeme domácí. Ale já mám přece jen nejraději med tekutý - medovinu. Tu naši Železnohorskou. Ochutnala jsem i odjinud a nebylo to ono. Škoda, že tu ale nikdo nepálí medovici. Ráda bych ji ochutnala. Nebo pálí a já o tom nevím? Pak určitě ne legálně a já si oči opatruji. Jinak mám pampelišky moc ráda i písmičku "Už kvetou pampelišky", kterou zpíval mladý Pepíček Zíma a kterou jsem už dlouho neslyšela.
5zorka - 30. 4. 2014 22:53
4: Pampelišky
Sláva, ještěže máme YT!
6Marie - 1. 5. 2014 08:58
Med, medovina, medovice
Med jsem dělala kdysi více méně z úsporných důvodů, pak jsem měla delší přestávku, pro pochybnosti, že pro ten cukr je asi škodlivý ale opět jsem se k tomu vrátila, když jsem se přímo od bylináře dověděla je že zdravý je.
Ne pro ten cukr, ale pro ty pampelišky. Jinak ho neuchováme.
Říkal, že cukr užíváme tak či tak, tak proč ne zrovna v s pampeliškovým extraktem.
Nemusíme ho nazývat medem, ale sirupem.
Vždyť cukr je obsažen ve všech sirupech, dodal.
Na stejné bázi dělávám "med" ze sedmikrásek i z bezinkových květů. Není ale tak hustý.
Medovina je u nás k mání, přímo u včelářky, ale o medovici jsem ještě neslyšela, poptám se, možná že i tu má. Jsem přesvědčená, jestli ji má, tak určitě z legálních zdrojů.
7Zoja - 4. 5. 2014 18:21
Pampeliškový med
jsme dělávaly doma s mamkou, když jsem byla děcko. Pak jsem to zkoušela pro svoje děti. Teď dělám z bylinek šťávy. Je tam cukru méně a vnoučatům chutná skoro každá. Dospělí mají nejraději mátovou. Princip stejný - bylinky, citron- toho víc, cukr. Máta už mi vyrašila, tak jen co se vrátím do M. začnu.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024