Slunovrat
Z komunikační šachtičky mi vypadl lístek se zprávou, že Kelti na hradišti už začínají s nácvikem prostných na blížící se oslavu Slunovratu. Druidové se nechali slyšet, že v důsledku globálního oteplování a letošní mírné zimy dojde ke slunovratu asi o dobré dva dny dříve. Oslavy bývají vždycky velké a spotřeba jídla a pití neskutečná. Ani teď, při nácviku prostných není o dobré pití nouze. Pije se ponejvíc medovina a ovečno-kozí tvarohovice. Jak ji Keltové asi dělali? Od té doby, co jsem viděl film Voják Čonkin věřím, že se dá dobrá kořalka vyrobit úplně ze všeho. Postup výroby tvarohovice byl asi takový, do hrnce se nadojí ovčí a kozí mléko – stačí jen ovčí nebo kozí, ale když se to slije dohromady je toho víc - a hrnec se postaví na okno. Za několik dnů, až se mléka srazí, k tomu vlastně dochází už při dojení, se odlije syrovátka, ale ne všechna, trochu necháme a se sraženým mlékem vytvoříme mlaskavou kaši, teď bychom měli přidat kvasinky a cukr, aby směs kvasila a tvořil se alkohol, ale Keltové ještě cukr neznají, kdoví, znají-li kvásek a ke všemu sladí medem, ale nevadí, víme jak na to, některé národy tuto metodu používají dodnes. Čas od času to bývá i v televizi. Několik ženských se posadí do kruhu a plivají před sebe do vajlinku s tvarohem. Lepší jsou ty bezzubé, co nemají v ústech žádné zábrany, no, pak všechno dobře promíchat a do rána nám to už pěkně kvasí. Teď ještě přidat trochu máty na „zelenou“, heřmánku na fernet, kmínu na kmínku a pár slepičích vajec na vaječňák a čekat. Muži se na tuto práci nehodí, jsou vyplivaní z plnění manželských povinností. Přípravy na slavnost jsou v plném proudu, ženy pečou perníčky a krájejí nudle, muži si brousí zbraně, protože bude třeba ještě v lese ulovit nějakého kňoura. Asi po dvou týdnech, je nejvyšší čas, ženy začínají s přípravou pálenky. A tady je záhada. Jak asi Keltové pálili kořalky? Znali vůbec proces destilace nebo zkvašenou směs jenom přehnali přes ovčí kůži, aby se v ovčí srsti tak jako při rýžování zlata zachytily v chlupech všechny nečistoty a následným korytem tekla jen scezená tekutina? Nevím, ale pojďme už na náves, slavnost začíná. V den slunovratu ráno přesně v 6 hodin druidové obejdou vesnici, vzbudí lenivé spáče a všechny pak vyženou na obecní prostranství. Všichni společně pak zazpívají hymnu a následuje projev nejstaršího z druidů, který shromážděné napomene („vzpomeňte si, jak to tady vypadalo loni!“) a slavnost zahájí. Pak už cvičenci nastupují k hromadným prostným, během nichž místní nadaný básník přednese své verše. Po hromadném cvičení kvartet volských rohů odtroubí oficiální část a začíná hostina. Podává se kančí na rožni s pikantními nudlemi sypanými sušenými mravenci, jako dezert přicházejí na stoly perníčky, které pomohou vylomit pár zkažených zubů a pak pití, móře pití. K večeru se Slunovrat zvolna mění na Slunozvrat. Návštěvníci slavnosti se nerozcházejí, znaveni usínají na místech, která doposud zaujímali. Starý druid se posmutněle rozhlíží kolem a vidí, že jeho letošní slova k národu byla opět zbytečná.