Zima je tu coby dup
(autor: Petr, dne: 4.9.2023 20:29)
Rána už jsou chladná
Co nám závidí nájemnici v paneláku. Dnes sem dokončil navážení dřeva na příští zimu, tedy na zimu 2024-25. Rajčata i okurky jsou sklizené skoro všechny, švestky dozrály a tak něco zamrazím, něco na kompoty, taky budou švestkové knedlíky a samozřejmě i koláč. Co bude se zbytkem nevím, když někomu nabídnu zdarma, tak se ptá jestli jsou natrhané. S vínem mi pomůžou kosáci možná i špačci a já si udělám šťávu do PETek. Do lesa sem se ještě nedostal a jsem rád, když se mi podaří jednou za týden projet se na motorce. Ufffffffffffffffffffffffff.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovat1Růžena - 5. 9. 2023 08:46
ZIMA
nemám ráda zimu ,tohle slovo pro mne znamená topit v krbu .od jara do včera řezat a skládat dřevo,to jsou takové radovánky po kterých bolí záda i když dívat se do krbu na plápolající dřevo a sálající teplo taky má něco do sebe. Zahrádka vydala vše co jsem dokázala vypěstovat to je moje radost,na sklizeň ještě čekají okurky které jsem zasela po sklizni brambor a kořenová zelenina dozrávají poslední rajčata, brambory které jsem ještě znovu zasadila po sklizni skorých brambor ,z těch mám radost už kvetou a sklizet se budou koncem září takže ještě nějaká úroda bude. Dýni jsem utrhla včera , odpočívá venku na lavce ,a ještě kvetou podzimní kytky pro potěchu oka. Protlak z rajčat zavařený, kečup v plánu no a sklidila jsem v nedělu na zahradě která sousedí s vzrostlou Lípou prvního hříbka Kováře . Každoročně jich tam nacházím víc jak v lese. Podzimní radosti a starosti každého kdo miluje přírodu, zahrádku, zavařování .houby a vlastně i to dřevo na zimu ono totiž krásně voní dřevem .
2Petr - 5. 9. 2023 13:02
ZIMA
Koukám na ty fotky a vidím, že si pilná jako včelička. Já mám asi 100skleniček okurek, nějaké lečo, červenou řepu, rajčata předvařená na rajskou, budou ještě švestky a suším co mi kde vyroste, libeček, mátu, meduňku, šalvěj, majoránku, rakytníkové listy, plody z rakytníku jsou v mrazáku... Na dříví mám všechnu mechanizaci, stejně jako na zahrádku, jedině brambory nepěstuju, když sem si zoral kousek zahrádky na brambory, tak mi to manželka druhým rokem zabrala na kytičky.
3Růžena - 6. 9. 2023 07:47
100 ?
Tak to je moc u nás to je v menším množství od každé vypěstované suroviny max 15 sklenic ,červená paprika tu jsem musela koupit na zahrádce dokáži vypěstovat jen pár Kozích rohů a nějakou zelenou , nasušené bylinky všeho druhu jsou uskladněné ještě zbývá zajít na šípky no a včera jsem se donutila otrhat černý jeřábek, původně jsem ho chtěla nechat Kosákům ,ale po zjištění že na Bagu zůstalo jen pár hroznů jsem se rozhodla že z Jeřábku bude marmeláda tak o dnešní zábavu bude postaráno. Jen ten les ještě nedal svou úrodu houby si zatím dávají u nás na čas .Mechanizaci na zahrádku mám také , motyku rýč, hrábě , a svoje ruce na dřevo motorovku kolečka a syna i když z části jsem volila koupit dřevo posekané , na trávu křoviňák s tím kamarádka nejsem to seče vnuk .
4Petr - 6. 9. 2023 20:45
100?
Na to Bago jdu zítra, zatím to obírají kosáci, snad na mě něco zbyde. Loni sem z to dělal burčák, až z toho vzniklo docela pitné víno. Dělám taky šťávy.
5alava - 6. 9. 2023 20:56
Zima?
Té se bojím, měli jsme domluvenou opravu topení, ale plynaři se na nás vybodli, tak to zase bude sázka do loterie. Jinak topit u nás nemůžeme, než tím drahým plynem. Zavářet letos nebylo co, rajčátka jsem postupně snědla, brambor bylo zkušebně jen tak do hrnce, nakládačky jsem nesehnala, jablka letní, ryngle, višně - nebyly a ty podzimní jabka padaly suchem a teď červivé, takže jak dozrají, tak si těch pár budu hledět. Švestky mi nikdo nedá, ty si kupuji, mám je moc ráda. Víno chytilo plíseň, nic nebude. Houby byly zatím jednou, ale syn se tak při tom odrovnal a že byly nakonec víc špatné, tak nevím, zda se ještě vypraví. A já už špatně chodím po rovině, natož klopýtat lesem. A je to daleko a všude jsou divočáci, i u jezera. Ale když někdo donese, dám se do toho, opucuji, usuším, zamrazím. A kompotů a džemů mám beztak plnou špajzku. Na šípky mě snad někdo sveze, ale mám ještě loňské. Bylinky mám svoje, dílem usušené, dílem zamrazené.
7alava - 6. 9. 2023 21:01
Burčák
když byla nadúroda, taky jsem dělala burčák, ale nestihla jsem to sama vypít, tak z něj byl postupně kvalitní vinný ocet a syn mi ho vylil. Letos bylo u jezera opět vinobraní s Valticemi, tak jsem petku dobrého burčáku dostala.
8Jana P - 7. 9. 2023 15:55
Těch vašich podzimních zpracovatelských orgií
se, milí zahrádkáři, sice po opuštění chalupy zúčastnit nemohu, ale přece bych tu jeden příspěveček měla. Trochu smutnější, nostalgický. Při cestách po našem sídlišti teď na podzim pozoruji, jak chodníky "zdobí" břečky spadaného a hnijícího ovoce ze stromů, teď momentálně vámi kdysi probírané špendlíky. Asi je mimořádná úroda, spousta ovoce je ještě na větvích a tak jsem neodolala koštnout. Dobré, byť ne zrovna přeslazené, asi kilo jsem natrhala, zkusím s tím něco udělat, když o to není zájem. Vzpomínám na naše dětské výpravy do hruškových alejí v Rakovníku nad depem, všechno ovoce v dosahu jsme měli pod kontrolou. Naše část kladenského sídliště je z konce 60. a ze 70. let, při jeho ozelenění zřejmě projektanti mysleli i na děti, ale ty dnes zdejší hrušky ani jiné ovoce snad ani neregistrují. Je mi z toho trochu smutno, ale holt - jiné časy.
9Růžena - 8. 9. 2023 07:56
ŠPENDLÍKY
To myslíš asi Mirabelky sladké sice nejsou ,ale prý marmeláda je moc dobrá. Máš pravdu je jich plná zem .vyhýbám se jim cestou po chodníku je jich pošlapaných spoustu ,ale je to u cesty kde je velký provoz aut tak tam bych je netrhala jinak máš pravdu dřív jsme v dosahu obydlí sklidili vše co bylo i nebylo naše dnes děti dostanou ve školní jídelně po obědě jablko a venku ho pak používají jako bojovou zbraň , hází je po sobě a kolemjdoucích lidech a nikdo jim nic neřekne ze strachu že místo jablka použíjí kámen holt jiné časy.
10Petr - 10. 9. 2023 21:14
Burčák
Dneska sem sklidil část vína (bago) a vylisoval sem cca15 litrů moštu. Lis sem si koupil už loni, ale nehorší práce je rozdrtit hrozny, poraďte jak na to. Zatím drtím mačkadlem na brambory v kýblu po troškách, ale hodně bobulí to přežije. Loni sem dělal burčák podle rady kamaráda, který se vinařstvím živí a protože sem to nějak neuhlídal, tak mi vzniklo docela pitelné, lehce nasládlé víno.
11Růžena - 12. 9. 2023 08:20
Burčák
Já ti poradím jednoduše a levně rozdrtíš hrozny tak jak se to dělalo dřív a možná se to takhle dělá ještě dnes soudím podle této fotky ,stačí jen umýt nohy a šlapat. Jinak přeji dobrou chuť určitě bude moc dobré.
12čeredka - 12. 9. 2023 19:45
Burčák - podrtit nohama :)
3 přepravky vína, 1/2 kg cukru a to je vše.
Ostříháme vinné hrozny, ostříkáme vodou, necháme oschnout a pak odšťopkovat. A prošlapat, samozřejmě se to dá umlýt, ale já to šlapu jako zelí ????????????
Přidat 1/2 cukru a nechat kvasit na slupkách 2 dny, pak propasírovat jako rajskou a cca 5-7 litrů hroznové šťávy nechat zase prokvasit, my dole ve studené hale tak cca 3 dny. Máme rádi sladší štávičku. Kdo má rád silnější, víc alkoholové nebo tzv. přejížďáky musí nechat déle. No a je to.
Na zdraví, i když burčákem se neťuká.
Ostříháme vinné hrozny, ostříkáme vodou, necháme oschnout a pak odšťopkovat. A prošlapat, samozřejmě se to dá umlýt, ale já to šlapu jako zelí ????????????
Přidat 1/2 cukru a nechat kvasit na slupkách 2 dny, pak propasírovat jako rajskou a cca 5-7 litrů hroznové šťávy nechat zase prokvasit, my dole ve studené hale tak cca 3 dny. Máme rádi sladší štávičku. Kdo má rád silnější, víc alkoholové nebo tzv. přejížďáky musí nechat déle. No a je to.
Na zdraví, i když burčákem se neťuká.
13Petr - 12. 9. 2023 20:37
Burčák
Už to bublá v demižonu. Letos ještě ručně, ale za rok si seženu někoho na šlapání, manželka kterou sem o šlapání požádal letos odmítla s různými poznámkami. Šťáva z "druháku" je hotová a odzkoušená. Možná udělám zase víno místo burčáku.
14Růžena - 14. 9. 2023 09:09
poznámky
ani se manželce nedivím , že odmítla ono šlapání a šlapání si člověk může vyložit po svém. Jako legraci to určitě tvá žena přijala s úsměvem a nebo tě poslala někam ?
15Petr - 14. 9. 2023 12:52
poznámky
Nechtěla šlapat, tak mi za to udělala švestkové knedlíky z tvarohového těsta a to jen proto, že je to rychle hotový.
16alava - 17. 9. 2023 19:55
Švestkové knedlíky
v závěji strouh. tvarohu - ňam - hned jsem si je taky uvařila.
§
§