Úvod > Kluby > Historie > Vzpomínky na minulost

Vzpomínky na minulost

(autor: Causa, dne: 4.4.2023 15:44)
Ono nejde o "nedávno"

Nechci se tu nikoho dotknout, ale mládenci a panny se na tomto webu nepochybně nevyskytují, takže si všichni určitě rozumíme, když řeknu, že člověk v létech má jen krátkou budoucnost, ale zato dlouhou minulost.

Ale ona je minulost, ta skutečná, mnohem delší, třeba staletá. Tak mne napadlo, zabývá-li se tu někdo dávnou historií svého rodu, svými předky a vůbec historií obyčejných lidí. Ta je, mimochodem, mnohem pravdivější, než ta, co je uváděna v dějepisných učebnicích. A nejen tam.

Já se kupříkladu už řadu let zabývám (spolu s jinými věcmi) genealogií našeho rodu a mám své předky zjištěné zatím až do počátku 3. třetiny 17. století.

V souvislosti s tím jsem už po dlouhá léta členem České genealogické a heraldické společnosti v Praze. Také jsem si dal udělat rozbor své DNA, mám sepsanou rodovou kroniku. Pořád se snažím pokračovat dál do minulosti.

Rovněž mám v USA bratrance s rozsáhlým potomstvem. Upozorňuji, že tímhle nemám pokažený kádrový profil, protože jeho předek, bratr mého předka, odešel do Ameriky již někdy před polovinou 19. století, takže neemigroval přes ostnaté dráty za železnou oponu. Nalezli jsme se právě přes ta genealogická zkoumání a občas si píšeme.

Je toho na vyprávění spousta, vyplnil bych tím celý prostor 60K, takže to tu jen tak "nanáším", jak se dříve říkalo.

Má někdo podobné zájmy?


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
21Růžena - 19. 6. 2023 07:47
škvarky
a co tak dát škvarky ? To je pak dobrota , A co takhle přidat osmažené houby ?
22penzista - 20. 6. 2023 15:44
Housky
Dneska jsem pekl housky a přidal místo oleje, nebo sádla, rozemletý rozehřátý škvarky. Ani se to nepozná a jsou docela jedlé. Výhoda u takových domácích housek je, že nejsou za dvě hodiny jako "bambus" a ještě druhý den jsou krásně měkké. Já je peču z 1kg a dávám do mrazáku. Nejlepší rozmrazit je na vařiči (sklokeramika) jen krátce zapnout a při obracení opět na chvilinku zapnout. Májí pak krásně křupavou kůrčičku.
23alava - 20. 6. 2023 18:31
Bramboráky -
včera splněno a dušička má pokoj ;-)) .
24Růžena - 21. 6. 2023 08:41
rohlík nebo houska
máš pravdu domácí je domácí ,vyzkoušej místo škvarků slaninu nebo přidat osmaženou cibulku. Taky dobrota .Spíš ale dělávám škvarkové tyčinky se sýrem ty moc chutnají. Je to velmi jednoduchý hrnkový recept. N vál dáš jeden hrnek hladké mouky, hrnek mletých škvarků a hrnek nastrouhaného sýra ,ochutit solí ,někdy dávám trochu polévkového koření nebo trochu mleté papriky. Vypracuješ těsto rozválíš nakrájíš tyčinky nebo radýlkem vykrojíš čtverečky dáš na plech potřeš vejcem může se posypat mákem a pečeš do růžova. Je to velmi rychlé i pro nečekané návštěvy . Než návštěva dopije kafe tak pohoštění přímo z trouby je na stole
25penzista - 21. 6. 2023 22:44
Pivo a cmunda
Růženko, mám víčka od piva, na kterém je i cena 1,2o Kčs a všechny jsem vypil, některé jen jedno.
Stránky:

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024