Úvod > Kluby > Sběratelství a retro > Sbírám - štrůdly... :)

Sbírám - štrůdly... :)

(autor: čeredka, dne: 16.1.2024 07:53)
čím jsem starší,tím víc vzpomínám na babičku

a ve vzpomínkách se mi vybavuje její kuchyň se stolem vprostřed,na něm staré prostěradlo a nad ním babička,jak mistrně nadhazuje těsto na tažený štrůdl,které se vznáší a zvětšuje a zvětšuje,až zaplní celý můj výhled... velký pracovní ani jídelní stůl v kuchyni nemám,tažený štrůdl miluji,tak ho alespoň při svých cestách Evropou po území býv.Rakousko-Uherské monarchie sbírám do chuťové paměti.. :) Začlo to asi před 20.lety v Bratislavě na vánočních trzích,kde jsem objevila zcela excelentní višňovo-makový,při cestách Maďarskem višňový asi s kukuřičným škrobem,protože to tvořilo se šťávou z pečených višní takovou lahodnou kašičku,u nás na Moravě hroznovo-makový nebo ořechový,v Rakousku tvarohovo-meruňkový nebo dýňový,na severu Itálie hruškovo ořechový nebo fíkový...občas je napodobuju štrůdly z lístkového těsta,ale to tažené je tažené,co si budem namlouvat... a proč je sbírám na území býv.mocnářství?? Protože nejstarší recept na štrůdl je uložen ve vídeňské knihovně  .V roce 1696 byl recept na štrúdl poprvé zaznamenán v kuchařské knize, v 18. století ho Marie Terezie poprvé podávala jako dezert svým hostům a obyčejný závin tak povýšila na noblesní štrúdl.... Vzorem byla asi turecká baklava,která se k nám dostala během tureckých nájezdů do Evropy...

Sbírám - štrůdly... :)
419943925_423513890011652_4999913680410365181_n.jpg415497540_1366998480608901_852128177693568242_n.jpg

Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Petr - 16. 1. 2024 19:15
Štrůdl
Obyčejný štrůdl z křehkého těsta s jablky je u nás jednička. Na fotce vidím, že je propíchán vidličkou před pečením, tak to příště zkusím, mně většinou praskne. Lístkový nedělám a ten co dělám nedá moc práce a je jedlý i druhý den (pokud by zbyl). Tažený neumím a nikdy sem to ani nezkoušel.
2Růžena - 17. 1. 2024 08:14
štrůdl
ten se ti povedl a té náplně co tam máš ,mňam ..dělávám jen 2 druhy ,z kynutého těsta a z kupovaného lístového těsta náplně .jablko,mák,tvaroh. Z listového těsta mám moc ráda štrůdl plněný špenátem a nivou ten dělávám častěji.
3alava - 18. 1. 2024 00:41
Štrůdl
Tak to je opravdu neobvyklý koníček - sbírat štrůdly :-)) . Sama jsem tažený dělala asi jen jednou, ale také jsem byla jednou nápomocná při jejich přípravě a pečení na Moravě - pro pohoštění při vinobraní u přátel jsme jich umotaly 7 ks. Jinak ty obvyklé peču a ráda a někdy - jako dnes - ho naplním i jako pizzu a ten podle Růženky se špenátem a nivou určitě vyzkouším. A musím se přiznat, že mám ráda ze štrůdlu "prdelky" ;-)) .
5Růžena - 23. 1. 2024 09:04
peče celé Česko
také sleduji a minule pekli chleba dokonce chléb s ,kakaem ,chléb jako sněhulák
atd.. super a těch štrůdlů to byla krása, tak ti přeji abys všechny vyzkoušela a nafotila.
6Petr - 23. 1. 2024 18:02
Štrůdl
Včera jste mě na něj naladili a tak sem ho odpoledne upekl, na dnešek zůstaly dva kousky k snídani a než sem stačil vylézt z postele, tak mi je manželka snědla. Byl na pekáči stejně jako ten na fotce.
7alava - 23. 1. 2024 23:06
Štrůdl
No - jelikož jsem na víkend byla doma sama samotinká, tak jsem ten štrůdlík z kupov. list. těsta stihla od pátku do pondělka zchroustat sama.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024