Sbírám - štrůdly... :)
a ve vzpomínkách se mi vybavuje její kuchyň se stolem vprostřed,na něm staré prostěradlo a nad ním babička,jak mistrně nadhazuje těsto na tažený štrůdl,které se vznáší a zvětšuje a zvětšuje,až zaplní celý můj výhled... velký pracovní ani jídelní stůl v kuchyni nemám,tažený štrůdl miluji,tak ho alespoň při svých cestách Evropou po území býv.Rakousko-Uherské monarchie sbírám do chuťové paměti.. :) Začlo to asi před 20.lety v Bratislavě na vánočních trzích,kde jsem objevila zcela excelentní višňovo-makový,při cestách Maďarskem višňový asi s kukuřičným škrobem,protože to tvořilo se šťávou z pečených višní takovou lahodnou kašičku,u nás na Moravě hroznovo-makový nebo ořechový,v Rakousku tvarohovo-meruňkový nebo dýňový,na severu Itálie hruškovo ořechový nebo fíkový...občas je napodobuju štrůdly z lístkového těsta,ale to tažené je tažené,co si budem namlouvat... a proč je sbírám na území býv.mocnářství?? Protože nejstarší recept na štrůdl je uložen ve vídeňské knihovně .V roce 1696 byl recept na štrúdl poprvé zaznamenán v kuchařské knize, v 18. století ho Marie Terezie poprvé podávala jako dezert svým hostům a obyčejný závin tak povýšila na noblesní štrúdl.... Vzorem byla asi turecká baklava,která se k nám dostala během tureckých nájezdů do Evropy...
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovatatd.. super a těch štrůdlů to byla krása, tak ti přeji abys všechny vyzkoušela a nafotila.