Úvod > Kavárna > Horo, horo bramborová

Horo, horo bramborová

(autor: zorka, dne: 12.10.2013 12:03)
o bramborách a jarmarku

Na co všechno lidé nepřijdou. I z brambor se dá udělat zábava. V sobotu dopoledne byl v Chrudimi bramborový jarmark nazvaný „Horo, horo, bramborová“. Nejen že se prodávaly brambory jako na trhu, ale byla k dostání i jídla z brambor, nad kterými se sbíhaly sliny. Jako jsou bramborové šišky ve strouhance s povidlouvou omáčkou – mňam- nebo uzené v bramboráku – mňam. Už se moc těším, až přivezou brambory na uskladnění, abych mohla vyvářet. Jenže to má háček. Po těhle dobrůtkách jdou nahoru kila, zejména, když je člověk vyřazený z tělené aktivity.

Přikládám zajímavé loupání brambor vařených ve slupce. Teplota studené vody je 7° C. Ponechat 5 vteřin.

http://www.youtube.com/watch?v=E8FRgEwz4XQ

Bohužel odkaz na stránky pořád nefungule.


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Inka - 12. 10. 2013 12:51
Brambory na všechny způsoby
Nejraději vařím z brambor.Letos naše ze zahrádky /vždy vystačily do Vánoc na salát/,už dojídáme - kulihrášky poslední. Jsou tvrdé, žluté, mňamka. Ale už stojí 18 Kčs a ve velkém 12. Neurodilo se.Stejně z nich budu vařit nejvíce. Všlijaké bramborové nákypy, jak rychlé a dobré- co dům dal se tam vejde.Z prdu kulička se uvaří...
2Růžena - 12. 10. 2013 14:53
odkazy
Psala jsem o tom adminovi prý se na to koukne .Také jsem se o odkaz snažila ale vzdala jsem to počkám si až to bude fungovat.
3Růžena - 12. 10. 2013 14:55
bramborování
právě dnes jsem dělala ještě z posledních starých brambor bramboráky se spoustou česneku a trochou škvarků .Jen se po nich zaprášilo.Ještě jsem si jich pár nechala na šulánky s mákem.U nás se ročně sní 2 metráky brambor.Hlavní konzument je manžel jí brambory jako přílohu i k rajské .Každý den si je vaří ve slupce a na večeři si je oloupe dá na velkou pánev a oprančí na škvarkách a to je jeho nejoblíbenější jídlo.Já zas miluji rýži.Každoročně máme dva metráky brambor objednané ze statku ,no a letos se tak jak všade neurodilo tak aby se na každého zákazníka dostalo tak přivezli jen padesátku.Dřív jídlo chudých v dnešní době se bude draho platit.
4zorka - 12. 10. 2013 15:17
3: úroda
Ono se toho neurodilo víc, než brambory. Jablka u nás nejsou nikde. A v krámě dražší jak pomeranče. Pravdu máš, že brambory už nejsou jídlem chudých. Tvého manžela chápu, já taky raději brambory. A můj bratr byl bramborový král úplně stejně. Mohl je mít i ke snídani.
5Tereza - 12. 10. 2013 20:12
U nás
se urodilo brambor také málo.Na uskladnění máme už ve sklepě.Jsou z Vysočiny a stály 11.90 kg.Loni ty samé byly za 6kč.Ale nedá se nic dělat,z brambor vařím ráda a často,hlavně že jsou.
6akimoro - 13. 10. 2013 18:19
Brambory
U nás na horách se říkávalo,, Brambory a zelí živobytí celý" Nevím co by naši předci říkali na dnešní ceny brambor. Taky se tu říkávalo, že bez brambor se stýská. Taky ráda vařím z brambor, ať jsou to jen brambory na loupačku s tvarohem a s podmáslí ( dnes dost nákladné jídlo)bramborové šíšky ,burátka či knadlíky.I sladká jídla se dají vařit. Jeden recept za všechny
Rytíři
Udělat klasické těsto z vařených brambor. Vyválí se menší placky a na půlku placky dát hrst hrst nastrouhaných jablek a druhou půlkou překrýt, okraj přimáčknou, narovnat na plech, pomazat rozpuštěným sádlem (je možný dát máslo nebo olej, ale mně to nejvíc chutná se sádlem). Dát upéct do trouby do růžova.
7zorka - 13. 10. 2013 19:43
6: Rytíři
Tohle přesně dělávala moje babička. Jen jsem nevěděla, že se to tak jmenuje. Pořád jsem se chystala, že někde seženu recept (díky za něj), jenže to má háček - letos nejsou jablka. Třeba se dají někde koupit, uvidím.
8Tereza - 13. 10. 2013 21:11
6: Rytíři
díky za recept,ten jsem neznala.Pár jablek jsem dostala,tak to vyzkouším.
9Růžena - 14. 10. 2013 08:40
6: Burátka ??
Akimoro co to je bramborová burátka ? To fakt neznám a rytíře vyzkouším to jsem taky neznala.
10zorka - 14. 10. 2013 16:13
9: Burátka
Je to krajové jídlo, ale jaké to nevím. Protože mne to taky zajímá, tak snám to snad Akimoro proztradí i s receptem.
11akimoro - 14. 10. 2013 17:50
10:
Burátka jsou defakto špalíčky o něco menší než klasický, obalený mákem s cukrem, mastí se sádlem je možné použít máslo nebo co jsme zvyklí. Špalíčky se můžou vařit ve vodě nebo péct na sucho v troubě.
12zorka - 14. 10. 2013 21:59
11: Burátka
U nás se dělaly z bramborového těsta šišky a taky s mákem, cukrem a polité máslem. Vařily se ve vodě
13akimoro - 15. 10. 2013 04:57
bez-nadpisu
U nás se dělali šišky se strouhankou. Usmažila se strouhanka s cukrem na másle a šišky se v ní obalili. Ty burátka se musí taky obalit mákem, nechají se jíst i za studena.
14bohca3 - 15. 10. 2013 13:24
Brambory-
Letos budou drahé, né že se jen neurodila. Vzpomínám na ty lány brambor na Vysočině, jak jsme ze školy chodili sbírat.Jely jsme v sobotu ráno sdcerou z jihlavy do Dačic, tam byly vždy , u silnice je prodávali, jak jinde ovoce a ted nic. Tak mi známý sedlák nechal 100 kkg za 10 kč kilo.A tak jsem byla ráda ted můžu už také uvařit nějaké dobré bramborové jídlo.Mnam.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024