Peču, pečeš, pečeme
(autor: Petr, dne: 13.12.2024 19:06)
Před chvilkou jsem dopekl perníčky, hnětynky čekají na mazání před příjezdem návštěv, oříškové slepované a polité čokoládou taky až těsně před vánocemi, sněhové pusinky se zbylých bílků, vanilkové rohlíčky dělá manželka tak se jí do toho nepletu. Čeká mě ještě vánočka, na tu je taky dost času.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovat1Růžena - 14. 12. 2024 10:03
peču ,pečeme
letos spíš moc málo , rohlíčky jsem si ulehčila tím ,že jsem je nacpala do formiček a to je tak vše . Určitě bude štola na tu je čas.
2akimoro - 14. 12. 2024 16:13
Já dnes dopekla poslední těsto a to cukroví s hřebíčkem, jinak vanilkové rohlíčky, perníčky linecké. podvodnice a dost. Nato, že letos nepeču je toho dost. Byt mi voní cukrovím a je vánoční a to mi stačí ke
spokojenosti.
spokojenosti.
3alava - 15. 12. 2024 23:45
Peču - nepeču
Dneska se mi podařilo splnit dost z toho, co jsem měla v plánu a budu mít ještě čas si rozmyslet, jestli nějaké cukroví navíc upeču.
Slíbila jsem synovi, co dlí daleko ve světě, že si uděláme ještě jedny vánoce až se vrátí. Vánoční světýlka v mém okně už dnes svítí a já se konečně začala vánočně "ladit". Perníčky vnoučatům už jsem z poloviny také rozdala, i dárky poslala, nebo zařídila jejich zakoupení. A to se mi nejvíce ulevilo. A teď už jen "klídek a teplíčko a zdravíčko na líčko".
Což přeju i Vám všem.
Slíbila jsem synovi, co dlí daleko ve světě, že si uděláme ještě jedny vánoce až se vrátí. Vánoční světýlka v mém okně už dnes svítí a já se konečně začala vánočně "ladit". Perníčky vnoučatům už jsem z poloviny také rozdala, i dárky poslala, nebo zařídila jejich zakoupení. A to se mi nejvíce ulevilo. A teď už jen "klídek a teplíčko a zdravíčko na líčko".
Což přeju i Vám všem.
4alava - 17. 12. 2024 01:53
Hnětýnky
Musím se přiznat, že jsem se musela podívat, co to hnětýnky vlastně jsou. Tak třeba cukrářka Mirka Van Giles je má přepychové. Jak je děláš Ty, Petře?
5Petr - 17. 12. 2024 18:29
Hnětynky
Je to vlastně jen linecké těsto a vykrojené tvary o síle cca 5mm, se po upečení slepují "ostřejší" marmeládou den před podáváním, nejlepší je rybízová. Recept si pamatuji je to 30- 20- 10dkg, hladká mouka, máslo a moučkový cukr. Dva žloutky utřu s máslem, vanilkový cukr a citronová kůra. Možná proto, že se to musí prohníst rukou, se tomu u nás říká hnětynky. U vás to bude mít asi jiný název a možná trochu jiné složení.
6alava - 19. 12. 2024 00:20
Hnětynky
Dík za odpověď, Petře. No, já to slovo znala, ale jaké pečivo se pod tím skrývá, jsem nevěděla, asi je to krajový název. Jasně, tak je to linecké těsto, to známe poměr 3 - 2 - 1 = mouka-máslo-moučk. cukr + žloutek, van. cukr, citr. kůra.
7Petr - 23. 1. 2025 08:03
Dnes je mezinárodní den Koláčů
Ráno jsem si přivstal, abych zadělal na švestkový koláč. Zítra bude mezinárodní den Komplimentů.
8Petr - 23. 1. 2025 15:06
Švestkový koláč
Švestky jsou jen zavařované ze sklenice, jíst se nechá a než jsem to stačil vyfotit, tak si manželka zakrojila.
9Růžena - 24. 1. 2025 18:16
koláč
vypadá mňamky právě jsem si přidávala zemlbábu , poprve jsem ji dělala z grahamových rohlíků a můžu říct že to bylo chutnější jak z vánočky nebo ob.rohlíků ,stromové jablíčka mám také zavařená nastrouhaná na plátky a zavařená bez cukru a vody je to super .
10Petr - 24. 1. 2025 22:05
Koláč
Dobrý večer, je vidět, že jsi šikulka, dovedeš si poradit a správně kombinovat chutě.