Slunovrat
Z komunikační šachtičky mi vypadl lístek se zprávou, že Kelti na hradišti už začínají s nácvikem prostných na blížící se oslavu Slunovratu. Druidové se nechali slyšet, že v důsledku globálního oteplování a letošní mírné zimy dojde ke slunovratu asi o dobré dva dny dříve. Oslavy bývají vždycky velké a spotřeba jídla a pití neskutečná. Ani teď, při nácviku prostných není o dobré pití nouze. Pije se ponejvíc medovina a ovečno-kozí tvarohovice. Jak ji Keltové asi dělali? Od té doby, co jsem viděl film Voják Čonkin věřím, že se dá dobrá kořalka vyrobit úplně ze všeho. Postup výroby tvarohovice byl asi takový, do hrnce se nadojí ovčí a kozí mléko – stačí jen ovčí nebo kozí, ale když se to slije dohromady je toho víc - a hrnec se postaví na okno. Za několik dnů, až se mléka srazí, k tomu vlastně dochází už při dojení, se odlije syrovátka, ale ne všechna, trochu necháme a se sraženým mlékem vytvoříme mlaskavou kaši, teď bychom měli přidat kvasinky a cukr, aby směs kvasila a tvořil se alkohol, ale Keltové ještě cukr neznají, kdoví, znají-li kvásek a ke všemu sladí medem, ale nevadí, víme jak na to, některé národy tuto metodu používají dodnes. Čas od času to bývá i v televizi. Několik ženských se posadí do kruhu a plivají před sebe do vajlinku s tvarohem. Lepší jsou ty bezzubé, co nemají v ústech žádné zábrany, no, pak všechno dobře promíchat a do rána nám to už pěkně kvasí. Teď ještě přidat trochu máty na „zelenou“, heřmánku na fernet, kmínu na kmínku a pár slepičích vajec na vaječňák a čekat. Muži se na tuto práci nehodí, jsou vyplivaní z plnění manželských povinností. Přípravy na slavnost jsou v plném proudu, ženy pečou perníčky a krájejí nudle, muži si brousí zbraně, protože bude třeba ještě v lese ulovit nějakého kňoura. Asi po dvou týdnech, je nejvyšší čas, ženy začínají s přípravou pálenky. A tady je záhada. Jak asi Keltové pálili kořalky? Znali vůbec proces destilace nebo zkvašenou směs jenom přehnali přes ovčí kůži, aby se v ovčí srsti tak jako při rýžování zlata zachytily v chlupech všechny nečistoty a následným korytem tekla jen scezená tekutina? Nevím, ale pojďme už na náves, slavnost začíná. V den slunovratu ráno přesně v 6 hodin druidové obejdou vesnici, vzbudí lenivé spáče a všechny pak vyženou na obecní prostranství. Všichni společně pak zazpívají hymnu a následuje projev nejstaršího z druidů, který shromážděné napomene („vzpomeňte si, jak to tady vypadalo loni!“) a slavnost zahájí. Pak už cvičenci nastupují k hromadným prostným, během nichž místní nadaný básník přednese své verše. Po hromadném cvičení kvartet volských rohů odtroubí oficiální část a začíná hostina. Podává se kančí na rožni s pikantními nudlemi sypanými sušenými mravenci, jako dezert přicházejí na stoly perníčky, které pomohou vylomit pár zkažených zubů a pak pití, móře pití. K večeru se Slunovrat zvolna mění na Slunozvrat. Návštěvníci slavnosti se nerozcházejí, znaveni usínají na místech, která doposud zaujímali. Starý druid se posmutněle rozhlíží kolem a vidí, že jeho letošní slova k národu byla opět zbytečná.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovat1 Beith bříza listopad
2 Luis jeřáb prosinec
3 Fearn olše leden
4 Saille vrba únor
5 Nuin jasan březen
6 Huathe hloh duben
7 Duir dub květen
8 Tinne cesmína červen
9 Coll líska červenec
10 Muin vinná réva srpen
11 Gort břečťan září
12 Ngetal rákos říjen
13 Rius černý bez krátce do konce roku
Keltská společnost fungovala v podstatě jako společnost feudální, ovšem s tím rozdílem, že přibližně o tisíc let dříve. Co se daní týče, měli to s nimi Keltové přinejmenším tak složité, jako to s nimi máme my dnes. Něměli sice žádnou daň z přidané hodnoty, ale jinak se platily daně téměř ze všeho. Na příklad z hlavy, komínu, oken, půdy, ale i z dovážného zboží a jiných, dnes bychom řekli, nadstandartů.Co se pak keltského práva týče, o tom nemáme příliš mnoho souhrných informací, zato se nám zachovaly pomerně zajímavé kuriozity. Jednou z těch nejzajímavějších bylo vymáhání dluhů. Věřitel se totiž prostě posadil před dveře dlužníkova domu a odmítal se odtamtud hnout. Navíc ještě zahájil hladovku. Dlužník se tak dostával do nepříjemné situace. Nejen že mu věřitel překáží přede dveřma, ale navíc ještě dlužník přejímá odpovědnost za věřitelovu smrt hladem. Jejich obživa záležela hlavně na pěstování žita, ovsa, ječmene a prosa a na chovu skotu, vepřů a ovcí. Vepře chovali hlavně na maso, jelikož ostaní druhy masa (hovězí, skopové) považovali za nechutné a podávali je jen v nouzi. Šlo tedy o klasickou zemědělskou obživu. Co se produktivity práce týče byla u Keltů na značné úrovni, jelikož užívali spousty technicky vyspělých nástrojů. Důkazem toho je například orání pluhem s pohyblivým krojítkem, čímž ve své době předstihli i Římany. Dalším technickým vylepšením bylo používání jednoduchých "kombajnů".
Z vypěstovaného obilí vyráběli Keltové nejen velké množství druhů pečiva, ale také i tvz. tekutý chléb, pivo. V teplejších krajích se pak dostalo i na pěstování vinné révy, potažmo výroby vína.
Kromě plodin potravinářských pak také Keltové pěstovali plodiny čistě surovinové, například len, mořen barvířský a jiné.
Tak tohle jsem se dočetla,abych byla v obraze co vlastně Keltové dělali.Co se týká druidů jestli se nepletu to jsou mudrcové kteří zanikli před 1000lety ale někteří žijí mezi námi dodnes v podobě kouzelníků a šamanů haha..A fuj ten lektvar to jsem měla možnost vidět jak ty domorodky do něj flusaly v nějakém pořadu a bylo mi z toho všelijak ještě že žiji tady v tomto století se svou dušenou mrkví na talíři.
Manžel si koupil ještě tak před 40 rokam tu hledačku, achodíl s dědou na hrad Landštejn, a hledali a poklad nenašli. Ale všlijakých věcí nanosili domů dost. Tak pište dál , a co takhle na to říká praotec ČECH.