Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Blanšírování

Blanšírování

(autor: Causa, dne: 30.7.2023 13:34)

Prosím o radu !

Moje ženička Janinka vždycky přinese ze zahrádek takový ten "nadivoko" vyrostlý česnek. Jsou to ty malé česnekové paličky od průměru tak 0,5 do 1,5 centimetru. Oloupe je a já je pak naložím. Dělal jsem to do oleje, tentokrát chci zkusit i vinný ocet. Nikdy se nezkazí, vždycky je všechny postupně sníme.

Letos jsem se dočetl mnohé stížnosti na jeho zkvašení s poznámkou, že kupř. Vietnamci jej blanšírují - vhodí na 5 minut do vařící vody a pak prudce zchladí studenou vodou. Prý zůstane bílý a tvrdý.

Protože jsem se možnosti zkvašení zalekl a také mne blanšírování česneku zaujalo, rád bych znal Váš názor. Prosím, poraďte mi, zda vůbec blanšírovat a když, tak jak asi dlouho ve vařící vodě. Mně se zdá 5 minut na takové malinké kuličky moc .

Jaké jsou Vaše zkušenosti?




Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1alava - 30. 7. 2023 22:01
Blanšírování česneku
Tak s česnekem nemám bohužel pražádné zkušenosti. Jinak postup při tzv. blanšírování je správný. Krátce povařit a pak zchladit ledovou vodou za účelem zachování barvy zeleniny.
2Růžena - 31. 7. 2023 08:45
blanšírování
zkušenost mám jen s fazolkami mírně povařím v osolené vodě vedle mám přichystanou studenou vodu do které přidám led z mrazáku , Rychle fazolky přecedím a vložím do mísy s ledem . Fazolky tam nechám kolem 5 minut ale ty kuličky česneku to nevím , to bych raději vyzkoušela s malým množstvím a pak teprve uvidíš po ochutnání kolik potřebují. Určitě si myslím , že by kuličky česneku jen stačilo vhodit na chvilku do osolené vařící vody a pak rychle zchladit. Koukám často na pořady o vaření a tam to ti mistři dělají s malými cibulkami velmi rychle, ale zas ten česnek ten je přece jen tvrdší. Ber to formou pokusu buď a nebo.
3Causa - 31. 7. 2023 13:39
Blanšírování
Tak milá děvčata, pátral jsem po i-netu, každý to dělá trochu jinak. Já jsem tedy postupoval následovně:
Cibulky česneku jsem rozdělil do tří skupin - drobné, střední a větší. Ta drobné a střední jsem nechal ve vařící vodě 2 minuty a pak vhodil do studené vody s ledem. Ty větší jsem nechal ve vařící vodě 3 minuty o rovněž potom vhodil do studené vody s ledem.
Nechal jsem je v mističkách dovychladnout a pak jsem je rozdělil do 3 sklenic. Ke všem jsem přidal přiměřeně bobkového listu, černého pepře a hřebíčku. Ty drobné jsem zalil olivovým olejem, střední bílým vinným octem a ty velké řepkovým olejem (tím jsem to zaléval už v minulosti). Takhle to nechám 14 dní v lednici nahoře.

Česnek po blanšírování prakticky nezměnil barvu, já měl pocit, že je jaksi měkčí, moje Janinka zase že je jaksi tvrdší než ten neblanšírovaný (tak nevím). Ale ten blanšírovaný je takový lehce jemně pikantně česnekovitý, ten neblanšírovaný v puse pálí jako čert.
Tak uvidíme. Až udělám fotografie, uvidíte i Vy, ve skleničkách to vypadá docela pěkně.
4Causa - 31. 7. 2023 17:06
Obrázek
Tak a připojuji obrázek
nalozeny_cesnek.jpg
5Růžena - 1. 8. 2023 09:18
česnek
povedlo se , je dobře že jsi udělal 3 verze a uvidíš která sklenička rychleji bude prázdná. Ve skleničkách vypadá česnek nádherně a důležité je že vám chutná. Osobně dávám přednost česneku který používám čerstvě oloupaný na vaření a do pomazánek . Není nad takovou kvalitní česnečku. Nějak nemůžu přijít na chuť ani kupovanému sušenému česneku. Blanšírovaný česnek fakt neznám a kdybych si měla vybrat tak bych šáhla po tom co pálí jako čert. Dnes mě čeká velká miska čerstvě natrhaných zelených lahůdkových fazolových lusků ,tak budu blanšírovat aby se zachovala barva a pak je zamrazím .
6Causa - 1. 8. 2023 11:20
Česneková pasta
Ještě k tomu česneku.
Na zahrádce se také "urodilo" pár česneků, které nevytvořily stroužky, ale byly to takové dost velké bakule. Tak jsem je šetrně oloupal, rozmixoval, přidal trochu oleje a trochu soli a nacpal do skleniček s víčky. V lednici se jim dobře daří, občas si urýpnu lžičkou a sním, také je míchám do jogurtu místo marmelády a dělám česnečku - třeba i k snídani : na talíř lčičku česnekové pasty, kousek sádla, pepř, kmín, majoránku a zaliji vařící vodou z rychlovarné konvice. K tomu kus chleba, třeba i nalámat - jako zamlada. Ňam, ňam.. A jinak se ta pasta hodí do kdečeho omáčky, polévky, bramborové a jim podobné saláty, bramboráky...jejej.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024