Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Domácí pivo

Domácí pivo

(autor: Causa, dne: 4.7.2023 12:00)

Pamatuji, jak za války vařila jedna moje teta pivo. Také jsem tehdy ochutnal. Mám na ně dobré vzpomínky.

Loni jsem neodolal, vzal vzpomínky do hrsti a pivo jsem si uvařil. Nebylo špatné. Tak se s Vámi podělím o recept.

Domácí černé pivo

Do smaltované nádoby vlijeme 10 l vody, přidáme 0,5 kg sladové kávy Žitovky, a vaříme asi hodinu. Potom přidáme 20 g chmele a 400 g cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom doplníme na původních 10 l a ochladíme na teplotu místnosti.

Malé množství získaného roztoku smícháme s 10 g kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví.

Lze použít čisté PET láhve. Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné a bezpečné místo, protože kdyby povolil uzávěr, nebo celá láhev, muselo by se asi znovu vymalovat. Pivo můžeme po několika dnech pít. Po otevření láhve pivo pění.

Pivo se musí vypít rychle tak během dvou, nejvýše tří dnů, protože kvasinky posléze požerou všechen cukr a pivo je kyselé. Řešením je přidat do piva tolik cukru, aby kvasinky uhynuly ve vysoké koncentraci alkoholu a ještě nějaký cukr v pivu zbyl. Pak ale bude mít pivo takových 12% alkoholu.

 

Žitovku (pražené žito) lze koupit přes internet, chmel v prodejnách bylinek, nebo také přes internet.



Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Petr - 4. 7. 2023 12:56
Domácí černé pivo
Protože mám pivo rád a děti to vědí, tak mi jednou koupily "Nevšední zážitek" a já absolvoval jednodenní kurz vaření piva. Nechá se doma pivo uvařit, ale moc se to nevyplatí, postup je samozřejmě jiný než uvádí "Causa". Procedura a zařízení je složitější, i když se něco nechá něco použít z domácího vybavení. Prodávají se extrakty na výrobu různých druhů piv. Než se dopracujete do konečné fáze, tak to je týden a pak to vypijete za dva dny.
2čeredka - 4. 7. 2023 14:09
pivo
jestlipak by na to šel použít i divoký chmel ??
3Causa - 4. 7. 2023 14:58
Vzpomínka na válku
Já to tu uvedl jako nostalgickou vzpomínku na dětství, které jsem zahájil a prožil za války. Takhle to lidé také vařili a mně to tehdy i teď na sklonku života docela chutnalo. Myslím, že na vyzkoušení se to docela hodí a asi by se na to hodil i divoký chmel. Nevím sice, jak se na jeho chuti podílí vyšlechtění, ale tady nejde o pravé Plzeňské či Smíchovské. Za mne by to za pokus stálo. Mimochodem, dělal jsem z tohoto piva i Bierputzer (pivovici), jenom jsem do kvasu přidal více cukru. Je vynikající.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024