Domácí pivo
Pamatuji, jak za války vařila jedna moje teta pivo. Také jsem tehdy ochutnal. Mám na ně dobré vzpomínky.
Loni jsem neodolal, vzal vzpomínky do hrsti a pivo jsem si uvařil. Nebylo špatné. Tak se s Vámi podělím o recept.
Domácí černé pivo
Do
smaltované nádoby vlijeme 10 l vody, přidáme 0,5 kg sladové kávy Žitovky, a
vaříme asi hodinu. Potom přidáme 20 g chmele a 400 g cukru a
vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom doplníme na původních 10 l a
ochladíme na teplotu místnosti.
Malé
množství získaného roztoku smícháme s 10 g kvasinek, přelijeme do nádoby
a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a
stáčíme do láhví.
Lze použít
čisté PET láhve. Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a
zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné a bezpečné místo,
protože kdyby povolil uzávěr, nebo celá láhev, muselo by se asi znovu vymalovat.
Pivo můžeme po několika dnech pít. Po otevření láhve pivo pění.
Pivo se musí
vypít rychle tak během dvou, nejvýše tří dnů, protože kvasinky posléze požerou
všechen cukr a pivo je kyselé. Řešením je přidat do piva tolik cukru, aby
kvasinky uhynuly ve vysoké koncentraci alkoholu a ještě nějaký cukr v pivu
zbyl. Pak ale bude mít pivo takových 12% alkoholu.
Žitovku
(pražené žito) lze koupit přes internet, chmel v prodejnách bylinek, nebo
také přes internet.