Housky
(autor: Petr, dne: 17.2.2024 13:40)
Dneska sem se pustil opět do housek. Přes týden mě braly záda, že na nějaké vaření nebylo ani pomyšlení. Včera sem si nechal dát 4 žihadla a dnes už to je o mnoho lepší, tak už zase vařím a peču.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovat2Petr - 18. 2. 2024 13:57
Dělám z 1kg mouky + něco na podsypání, droždí asi za 1,5 kostky, malá lžička cukru aby se droždí ve vlažné vodě rychleji rozjelo, tři kávové lžičky soli přidám při míchání, omastek 2dcl oleje, nebo sádla, někdy dám i máslo, vody aby nebylo těsto moc tuhé. Je z toho 24 ks na housky, nebo jen takové žemle, 1 ks pak váží -+85g. Peču na max teplotu nahoře v troubě 10 - 12 min. Na plech se jich vejde 8ks.
3Růžena - 19. 2. 2024 07:57
pečeme
díky za recept z 1 kg mouky to je pro velkou rodinu, vyzkouším jen z poloviční dávky jakou dáváš mouku ? Hladkou nebo polohrubou ? Můj pokus o rohlík se mi taky celkem povedl ale pečivo nebylo nadýchané použila jsem mouku půl hladké a půl polohrubé asi to bylo tím ,vnučka zas radila ,že přidává do těsta podmáslí a dělá z hladké mouky. Ještě se optám na ty žihadla včelky se probudily nebo jsi je probudil v úlu. Mole tchýně měla včelky a vždy tvrdila že díky jejich žihadlům se dožila 96 roků opravdu když měla nějaké bolesti nechala si od včel dát pár žihadel ,vždy ji poděkovala protože věděla ,že včelička zaplatí za to že ji pomůže životem. Dělávala i propolis a já ho ještě od ní stále mám a používám i jako mast. Často na tchýni vzpomínám moc mě toho naučila.
4Petr - 19. 2. 2024 17:30
pečeme
Hladkou, já jich peču 24ks, něco se sní po upečení něco nechám na zítřek a do mrazáku jich jde 18-20 ks. Při pomalém rozmrazení je lepší než z mikrovlnky. Včelky už nemám, musel sem si pro ně dojet k bratranci a protože bylo v pátek hezky tak byly venku. Propolis mám nějaký rozpuštěný a něco schované v ledničce.
5Růžena - 26. 2. 2024 16:50
Pečeme
Velmi ráda poslední dobou peču jednoduchou buchtu ,nic nevážíme a nešleháme . Do mísy dáme 2hrnky pol.mouky,půl hrnku cukru ,půl hrnku oleje, 1 vejce, půl hrnku vlažné vody, prdopeč,a trochu kakaa. Vše zamícháme půlku těsta nalejeme na plech ,pak pomalu nalejeme náplń která se skládá ze 2 vaniček měkkého tvarohu ,2 vajíček,1 vanilkového cukru, citronové kůry, trochy rumu a jednoho pudinkového vanilkového prášku. náplń rozetřeme po celé ploše a na tvarohovou nápń vylejeme další půlku těsta pečeme na 170 asi 40 minut. Pokusila jsem se výsledek nafotit není to kvalitní fotka omlouvám se .
6alava - 1. 3. 2024 22:32
Pečeme
Tuhle buchtu ráda zítra vyzkouším, v neděli čekám návštěvu. Dík za sdílení.
7alava - 3. 3. 2024 22:07
Buchta se povedla
a hlavně chutnala a nezbyl ani drobeček. Velkým vnučkám, co nepřijely, jsem poslala výslužku.