Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Je čas sklízet dýňe

Je čas sklízet dýňe

(autor: Růžena, dne: 16.9.2023 17:06)

Pravda takové dýně jaké vypěstoval můj švagr se na mé zahrádce vypěstovat nepodařilo, ale dnes jsem ji sklidila , dokonce jsem ji i sama unesla .Ty dýně na fotce tak ty byly tak těžké že měli dělat co dva chlapi aby je odnesli do kufru auta.Ty jsem podarovala mě stačí na zavaření ta moje . Ještě jsem si vypěstovala 3 menší dýně Hokaida , z jedné byla polívka . 

POLÉVKA Z HOKAIDA

dýni opereme,vydlabem , neloupeme, pokrájíme na kostičky . Do kastrolu dáme na máslo nadrobno nakrájenou cibulku, osmahneme a přidáme dýni a 1 nakrájenou mrkev podlejeme vodou ,lepší je ale dát místo vody vývar, když zrovna nemám tak přidám do vody kostku bujonu.Vaříme do změknutí rozmixujeme ,dochutíme Zázvorem ,solí,trochou Muškátového oříšku a smetanou.

KOMPOT Z DÝNĚ

Dýni zbavíme slupky,vydlabeme a nakrájíme na kostičky,do nádoby vložíme nakrájenou dýni,přidáme na plátky nakrájený  citron a zajijeme vodou do které přidávám ještě klyselinu citronovou, necháme do rána v chladu.Pak dýni scedíme a přendáme do velkého kastrolu na plotnu, zalejeme vodou a přidáme cukr . Osobně to s cukrem nepřeháním dávám ho o polovinu míň nežli je uvedeno v receptu , přidám hřebíček,a celou skořici, vařím asi půl hodiny a pak přidám 2 kompoty ananasu krájeného i se šťávou znovu vařím a pak plním horkou do sklenic, zavíčkuji a ještě na 15  minut zavařím. Dýni můžete místo ananasu povařit s pomerančovým džusem, nebo s rumem, dýni mám moc ráda tak mám vyzkoušené různé varianty. 

Je čas sklízet dýňe
69420379_2380419918670903_2562071742956699648_n.jpg68626103_2380420442004184_6015413658702577664_n.jpg68506861_2380419232004305_5351398116874518528_n.jpg69259279_2380420638670831_3692281786919813120_n.jpgoslava_030.jpg

Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1alava - 17. 9. 2023 00:15
No to je tedy úrodička!
Hokaido je moje nejoblíbenější dýně, ale už si ji musím kupovat, loni mi nevzešla ani jedna a soudě podle toho, že se letos nedařilo ani cuketám, tak tu byl i na ně špatný rok. Kompot nedělám, ale krém. polévku doplň. zakysankou a krutonky ano. A taky ji různě zapékám s jinou zeleninou a oliv. olejem. Jednou se mi dýně rozběhla z kompostu do sadu - byla to asi Adéla :-)) .
p8210248.jpg
2čeredka - 17. 9. 2023 07:54
hokaido
cukety,patizony i všechny ostatní dýňovité mi letos kompletně sklidili slimáci,jenom muškátová stačila vylézt na strom,takže jsme měli 4 plody - pro každou rodinu jeden... jinak hkaido peču jen tak pokapané olejem s česnekem a jakýmkoli pikantním kořením,přidávám do svíčkové,kterou pak už nezahušťuju,nebo dělám omáčku na těstoviny... Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme na nakrájenou dýni, česnek, přidáme koření a sójovou omáčku a dusíme asi 30 minut. Poté přidáme rajský protlak a ještě tak 10 minut podusíme.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024