Je čas sklízet dýňe
Pravda takové dýně jaké vypěstoval můj švagr se na mé zahrádce vypěstovat nepodařilo, ale dnes jsem ji sklidila , dokonce jsem ji i sama unesla .Ty dýně na fotce tak ty byly tak těžké že měli dělat co dva chlapi aby je odnesli do kufru auta.Ty jsem podarovala mě stačí na zavaření ta moje . Ještě jsem si vypěstovala 3 menší dýně Hokaida , z jedné byla polívka .
POLÉVKA Z HOKAIDA
dýni opereme,vydlabem , neloupeme, pokrájíme na kostičky . Do kastrolu dáme na máslo nadrobno nakrájenou cibulku, osmahneme a přidáme dýni a 1 nakrájenou mrkev podlejeme vodou ,lepší je ale dát místo vody vývar, když zrovna nemám tak přidám do vody kostku bujonu.Vaříme do změknutí rozmixujeme ,dochutíme Zázvorem ,solí,trochou Muškátového oříšku a smetanou.
KOMPOT Z DÝNĚ
Dýni zbavíme slupky,vydlabeme a nakrájíme na kostičky,do nádoby vložíme nakrájenou dýni,přidáme na plátky nakrájený citron a zajijeme vodou do které přidávám ještě klyselinu citronovou, necháme do rána v chladu.Pak dýni scedíme a přendáme do velkého kastrolu na plotnu, zalejeme vodou a přidáme cukr . Osobně to s cukrem nepřeháním dávám ho o polovinu míň nežli je uvedeno v receptu , přidám hřebíček,a celou skořici, vařím asi půl hodiny a pak přidám 2 kompoty ananasu krájeného i se šťávou znovu vařím a pak plním horkou do sklenic, zavíčkuji a ještě na 15 minut zavařím. Dýni můžete místo ananasu povařit s pomerančovým džusem, nebo s rumem, dýni mám moc ráda tak mám vyzkoušené různé varianty.