Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Špendlíky

Špendlíky

(autor: čeredka, dne: 4.8.2023 10:09)
Jaksi letos není co zavařovat - třešně,višně a meruňky spálil mráz,

,švestky poorážel vítr,jablíčka a hrušky po loňské nadúrodě nejsou - a těch pár,co je nazobávají včelky ještě na stromě...nezbylo,než vzít košík a jít k lesu - v remízkách a kolem cest do polí rostou špendlíky..tedy myrobalán správně - určutě je znáte-malé žluté nebo červené kuličky..tak bude marmeláda z nich.Kdo neznáte - vyzkoušejte,z těch žlutých je skoro jako meruňková,k červeným,když přidáte trochu perníkového koření,tak je luxusní na lepení vánočního cukroví.
2 kg špendlíků odstopkuju,protože jdou blbě od pecky,tak rozdusím s troškou vody a následně propasíruju - pak už dělám jako klasickou marmeládu,jenom ke žlutým přidám nakonec panáka rumu a k červeným to perníkové koření - hrejte si,kdo chcete.. :) - v archivu jsem vyhrabala fotku velikonočního lineckého lepeného marmeládou z červených špendlíků...

Špendlíky
spendliky-strom.jpglinecke.jpg

Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Petr - 4. 8. 2023 15:20
Špendlíky
Jestli víte, proč jsou každý rok a bohatá úroda ? Hlavní důvod je, že nejsou nikým po generace šlechtěné. Mám na zahradě švestku, každým rokem je obalená. Předchozí majitel pozemku mi radil, abych žádné peckoviny nesázel, že tam neporostou a měl pravdu, zkusil sem různé blumy koupené od šlechtitelů a všechny rychle odešly. Starý sadař mi poradil, abych si našel někde na mezi švestku a vzal si odtud odkopek. Z takového odkopku mám švestku na zahradě cca50 let, rodí každý rok, přečkala i různé škůdce a nákazy, bez jakéhokoliv ošetřování.
2alava - 4. 8. 2023 23:08
To je stejné i u mne -
také nemám letos co zavařovat, ale jsem ráda. Loni byla nadúroda a mám ještě plnou špajzku, není moc odbyt. Ale ty špendlíky, to je dobrý tip, jen nesmí být od silnice.
3Růžena - 5. 8. 2023 09:09
Mirabelky
Pamatuji si na ty pravé Špendlíky tvar jako švestka jen barevně jiné ,krásně tmavě žluté a slaďoučké. Tak ty se dnes vůbec nevidí aspoň tedy u nás na Moravě .Zato Mirabelek je všade plno . Na zahradě máme obrovský strom obsypaný každoročně plody Mirabelek .Do loňského roku jsem je sbírala a to byla fuška naplnit 3sudy 150 l na kvas to bylo to jediné co se z Mirabelek ještě dalo udělat a chutnalo pak jako pálenka do čaje nebo jako liguere pro hosty. Vyzkoušela jsem je zavařit ,ale to bylo tak kyselé že to stejně nikdo nejedl a skončilo to stejně ve kvasu. Marmeládu tu jsem nevyzkoušela ,ale mohla bych aspoń z jedné dávky udělat ,protože je plná zem a na stromě je jich ještě spousta. Nedá se kolem stromu projít šlapat po takové úrodě je sice hřích. Je rozhodnuto ,že na podzim se strom pokácí rostou tam další 2 menší a ty pro ochutnání jen tak do pusy stačí. Je zajímavé že Mirabelka je chuťově dobrá jen v syrovém stavu a do kvasu , jakmile projde varem tak je příšerně kyselá a přidávat jednou tolik cukru aby se kyselost přehlušila to jako člověk s cukrovkou si nemůže dovolit, ale marmeládu i tak vyzkouším.
cimg3603.jpgcimg5708_1.jpg
4čeredka - 5. 8. 2023 16:22
Mirabelky
špendlíky nejsou ani u nás - zničila je šarka... ale stromky se dají koupit tuším ve Starých odrůdách v Uh.Ostrohu,jen už na ně fakt nemám místo... :/
5alava - 6. 8. 2023 00:04
Růženko,
to je tedy nadělení! Pamatuji, že jste to dříve dávali do pálenice. Mne takhle každoročně "trestají" letní jablka. Letos spadly suchem, nebo hned špatné, tak mám úlevu, stromy kácet nechci kvůli stínu, co dávají. Letos byla zahrada i tak místy spálená.
6Růžena - 6. 8. 2023 08:49
Linecké
oooo to vypadá skvěle jak přestane pršet tak si na ty červené Mirabelky zajdu a tu marmeládu určitě vyzkouším ,tím propasírováním se ty slupky dostanou pryč a ta kyselost určitě taky .Na linecké používám marmeládu rybízovou tak bude aspoň jiná chuť
7Marie - 8. 8. 2023 11:03
Odkopek
To slovo slyším poprvé. Mohl by mi někdo vysvětlit oč se vlastně jedná?
8Marie - 8. 8. 2023 11:16
Slivoně
Zahradu máme dost velkou. z ovocných stromů je nejvíce švestek. Tři jsou stejně staré, stále rodí . A dalších asi 5 jsme doplňovali postupně, pro případ, že staré stromy budeme muset pokácet. Zatím pouze jedna byla odsouzená k popravě. Na řadě je ta, co popisuje Růženka (viz. obrázek) Ty mně moc chutnají, ale přímo ze stromu. Jenže přiblížit se ke stromu, chce notnou dávku odvahy. Je to jako ve včelím úlu. Marmelády u nás moc nejdou. Na linecké používám většinou rybízovou, nebo meruňkovou.
slivone.jpg
9alava - 8. 8. 2023 21:42
Slivoně
to vypadá jako naše ryngle. Jsou velké jako meruňky. Máme stařičký strom, ale letos nemá ani švestičku. Jsou výborné na jídlo, koláče, kompot i džem. No a pokud je úroda, od vos je tam nebezpečno, my jsme navíc se synem alergici.
10Petr - 8. 8. 2023 23:18
Odkopek
Marie, odkopek je výhonek z kořenů pod stromem. Letos sem si ke třem větším zapíchnul kolíky, aby mi je neposekala manželka s trávou a na podzim je vyrýpnu a zasadím. Je to nejspolehlivější výsadba švestky.
11Marie - 9. 8. 2023 20:48
Díky
To jsem nevěděla. Já také nejsem žádný sadař. Dá se takto pracovat i s jabloni?
12čeredka - 10. 8. 2023 12:00
jabloně
tam ale jenom u původních - pravokořených odrůd,z roubovanců by sis namnožila podnož

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024