Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > všestranná polévka

všestranná polévka

(autor: Causa, dne: 12.3.2023 16:32)
Především upozorňuji, že s mou ženou máme zcela vyrovnaný poměr mezi potřebami a možnostmi a dále uváděná polévka tedy není žádným východem z nouze.

Po předcích pocházím z vesnice, kde si lidé vážili své práce a nic, co bylo k jídlu, nevyhazovali, ale využívali. Také pamatuji válku (tu druhou!), takže následující recept reflektuje pouze tyto a žádné jiné skutečnosti. Nikdo se tedy nemusí bát, že si snědením níže popsané polévky ublíží.

Jak všichni víme, jeden z největších odpadů je ze zeleniny, včetně toho, co se jaksi ztratí v lednici a pak to vypadá (zdánlivě) nevábně.

Ingredience (libovolné množství a kombinace):

veškeré košťály ze zelí, kapusty, brokolice, zbytky mrkve, celeru, petržele, pórku a kedluben již naměklé a na řezu zahnědlé, měkčí cibule a česnek, nějaká ta brambora, prostě všechno, co člověku padne do ruky. Rovněž tak tučné řapíky z listů atd. Všechno se řádně oloupe, okrájí a omyje. Takto očištěné zbytkové části veškeré zeleniny, které jsou zrovna k dispozici, se nakrájí na malé kusy, zalijí se dostatečným množstvím vody, přidá se polévková kostka, kmín a nějaké to další koření dle chuti a dá se doměkka vařit. V žádném případě nezáleží na tom jaká všechna zelenina a v jakém poměru se dají dohromady. Po uvaření se obsah hrnce jemně rozmixuje, výsledek se naředí na požadovanou hustotu a podle chuti osolí. Tím vznikne základní polévka, kterou už lze klidně jíst a nesnědenou opakovaně ohřívat a jíst. Do polévky lze dát různé vložky - část brambor či mrkve vyndané před rozmixováním a pokrájené, nedojedené vařené těstoviny, poněkud uleženější šunku, hrubě nastrouhaný sýr a jinak to, co dovolí vlastní fantazie a neuklizená lednice. Stačí přikusovat k ní kus chleba, rohlík atd. když je zrovna třeba. Mně stačí samotná.

Tuto polévku jíme už léta s chutí a beze škod na zdraví. Je dobrá, pokaždé jiná, téměř nekalorická, obsahuje mnoho užitečných látek ze zelenin všeho druhu a je výborně stravitelná. Dalo by se o ní napsat ještě více dobrého, ale kdo to jednou zkusí, pozná to sám.

Přejeme Vám všem dobrou chuť!

Připomínky a vlastní zkušenosti jsou vítány!!!


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Růžena - 12. 3. 2023 17:32
polévka
Proč ne ? Jsou tam samé dobroty . Využít se dá vše co je jedlého zvlášť když se rozmixuje ,. Přidat pak trochu zakyslé smetany tak chutná jak svíčková. Naše generace byla vychovaná trochu jinak bylo to dobou ,šetřilo se na všem. Na snídani mlíko od koz , nadrobený suchý chléb, k obědu bílá omáčka vonící hodně bobkovým listem 3x do týdne, k večeří vařené brambory ve slupce k nim zas mlíko od koz nebo kysané domácí šlapané zelí ze škopku. Když byl hlad během dne, maminka nám dětem namazala suchý chléb marmeládou nebo sádlem posypala cukrem . Maso to bylo u nás opravdu vzácnost ,proto se ani u nás v dnešní době nic nevyhazuje. Je tvrdý chléb ? Nevadí topinka to jistí a taková polévka z chleba to je opravdu mňamka. Naučila jsem se vše ze zahrádky zavařovat, nakládám si zeleninu tak jak to dělala moje stařenka vše se pomele čím víc druhů tím líp přidá se nať petrželová ,celerová ,libečková , vše se promíchá přidá sůl a napěchuje do sklenic .Uzavře a dá do chladna . Před použitím jen propláchnu vodou a používám do polévky, omáček i pod maso. Když se urodí taková rajčata jak se podařilo minule, dělám protlak i kečup .Moje přesnídávky už konzumují nejen vnučky ale i rok a půl stará pravnučka a doufám ,že další pravnučka co se narodila předevčírem když Bůh dá tak i ona od prababičky něco ochutná.
cimg4243.jpgcimg3659.jpgzahr-065_201208121745568.jpgcimg4444.jpg
2knihomilka - 12. 3. 2023 18:49
Tento komentář je dostupný pouze přihlášeným uživatelům
3Causa - 14. 3. 2023 19:24
Moje řeč
Růženko, máme v mnohém stejné názory. Kdyby se ti mladí trochu vrátili k takovémuto způsobu nejen stravování, bylo by nám všem určitě líp. Lidé by byli nenáročnější, odolnější, spokojenější, jistě i zdravější a já věřím i šťastnější.

Chlebovou polévku přímo miluji, zvláště, když se tam přidá trochu smetánky. Nebo taková poctivá domácí koprovka...


Moje žena je také takhle vychovaná, takže máme i vlastní brambory ze zahrádky i něco ovoce. Když je hodně rajčat a jablek, dělám i chutney.

Nebo takový salát z fazolek. Někdy jej sem dám.

A ať nikdo neříká, že na to nemá čas, že to mohou tak akorát ti "staří", kteří stejně nemají do čeho dloubnout. Není to pravda. My to děláme pořád.

A ještě něco přidám:
Moje žena je nadšená houbařka. Přináší i bedly. Hlavy upravíme a sníme, nožičky nakrájím na kousíčky, opatrně usuším a pak rozsekám v nástavci mixéru na jemný houbový prášek. Ten se hodí skoro do všeho - polévek, omáček, rizota, zapečených brambor a těstovin a kdoví kam ještě. Doporučuji. Zrovna tak zpracovávám na prášek takové ty výhonky česneku, cibule a kdoví jaké ještě zeleniny, která jaksi omylem vyrostla jinde než měla a normálně se zarývá, nebo vyhazuje do kompostu.

No, raději přestanu

Líbilo by se mi, kdybychom tu vůbec spojili síly a začali sem dávat různé užitečné recepty.

A ještě něco - blahopřeji k 2. pravnučce. Já jsem nějak pozadu, mám zatím jen jednoho pravnuka.
4Růžena - 15. 3. 2023 08:56
Causa
Co je to chutney? To slyším prvně . Fazolky to je mňamka pěstuji ty lahůdkové keříčkové .No houby to je moje největší vášeň . Loni jich byl dostatek tak jak píšeš , dá se z nich udělat prášek a přidávat do skoro každého jídla. Takhle jsem vyzrála na jednu z vnuček která ráda houby sbírá ale nesmí je vidět v žádném jídla , jí jen smažené Bedle . Ptávala se co jsem dala pod maso ,že ta šťáva je tak dobrá. Dodnes neví co je ta tajná přísada . I já bych byla ráda kdybychom spojili síly a víc se zapojili na různá téma .Cestování se pro mne stává troch namáhavým ale o jídle ,houbaření ,zahrádce a spoustu jiných věcech ,to se ráda do debat zapojím , jen by to chtělo aby se víc lidiček zapojilo. Recept na polévku tady ráda vložím. Zatím jen loňská fotka hub z které jsem měla velkou radost , zajímavé je , že v lese můžu chodit třeba 3 hodiny a po městě bez bolesti jen několik minut.
305843405_5446433465402851_492967329968905573_n.jpg
5Causa - 15. 3. 2023 14:36
Chutney je taková, snad původem indická omáčka, něco jako kečup, ale dávají se tam vedle rajčat kupř. i jablka, cibule a různá koření. Dá se toho dost vygooglovat.

Tady je můj recept na salát z fazolek, který jsem vymyslel pro svoji ženičku. Má ho hodně ráda.

Fazolky ne zcela zralé uvařit ve slané vodě do měkka, pokrájet na krátké kousky, přisolit, přidat nakrájenou cibuli, jedno rajče, vařenou mrkev a majolku. Šetrně promíchat. Množství a poměry viz fotografie.
Obrázky "sbírek" jejích hub bych musel najít v jejím notebooku. Tak snad zase jindy.
img_20221010_172449.jpgimg_20221010_184802.jpg
6Causa - 16. 3. 2023 20:17
Úspěšná zkouška
Tak jsem sebral odvahu a zkusil rozšířit využití univerzální polévky. Udělal jsem k obědu z části předem uvařené polévky také omáčku na způsob svíčkové. Povedla se velice. Mohu jen doporučit.
Níže připojuji nikoliv recept, ale pro inspiraci popis (celého oběda). Proto neudávám objemy či hmotnosti jednotlivých ingrediencí. Ani to nevím, přidávám vše od oka podle citu a chuti.

Polévka (k jídlu i jako základ pro omáčku), ze zbytků zeleniny, nalezených v lednici.
1 mrkev
Košťál z brokolice
Kus kořene petržele
Kus celeru
Trochu řapíků z listů kedlubny
Kus pekingského zelí
2 lžičky prášku z nožiček bedel
Kmín
Asi 2/3 kostky polévkového koření
Vody přiměřeně – spíš méně.
Uvařeno, rozmixováno, neředěno. Konzistence asi jako čerstvě uvařená rybízová marmeláda

Omáčka (udělaná z polévky)
Kousek másla a trochu oleje rozpálit, přihodit několik kuliček nového koření a asi 3 bobkové listy. Trochu nechat rozvonět, pak 3 lžičky mouky, světlá jíška. Do ní tak 3 sběračky polévky, promíchat, naředit, dosolit a nakonec přidány asi 4 lžičky zakysané smetany

Noky (příloha k omáčce)
Brambory uvařené ve slupce, po vychladnutí nastrouhané, hrubá mouka asi 1/3 hmotnosti brambor, 1 vejce, sůl.
Vypracováno těsto takové, aby se nelepilo na ruce. Vyválena „žížala“ asi tak na 2 tenčí prsty. Nakrájeno na kousky velikosti tak křepelčího vejce. Vhozeno do vařící se osolené vody. Chviličku po vyplavání vyndáno na talíř.

K tomu po 1 vejci natvrdo

Pozn.
Samotná polévka by se k jídlu musela naředit (podle chuti). Jinak by byla chápána jako moc hustá
Tak, přátelé/přítelkyně, co Vy na to?

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2023