Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > všestranná polévka

všestranná polévka

(autor: Causa, dne: 12.3.2023 16:32)
Především upozorňuji, že s mou ženou máme zcela vyrovnaný poměr mezi potřebami a možnostmi a dále uváděná polévka tedy není žádným východem z nouze.

Po předcích pocházím z vesnice, kde si lidé vážili své práce a nic, co bylo k jídlu, nevyhazovali, ale využívali. Také pamatuji válku (tu druhou!), takže následující recept reflektuje pouze tyto a žádné jiné skutečnosti. Nikdo se tedy nemusí bát, že si snědením níže popsané polévky ublíží.

Jak všichni víme, jeden z největších odpadů je ze zeleniny, včetně toho, co se jaksi ztratí v lednici a pak to vypadá (zdánlivě) nevábně.

Ingredience (libovolné množství a kombinace):

veškeré košťály ze zelí, kapusty, brokolice, zbytky mrkve, celeru, petržele, pórku a kedluben již naměklé a na řezu zahnědlé, měkčí cibule a česnek, nějaká ta brambora, prostě všechno, co člověku padne do ruky. Rovněž tak tučné řapíky z listů atd. Všechno se řádně oloupe, okrájí a omyje. Takto očištěné zbytkové části veškeré zeleniny, které jsou zrovna k dispozici, se nakrájí na malé kusy, zalijí se dostatečným množstvím vody, přidá se polévková kostka, kmín a nějaké to další koření dle chuti a dá se doměkka vařit. V žádném případě nezáleží na tom jaká všechna zelenina a v jakém poměru se dají dohromady. Po uvaření se obsah hrnce jemně rozmixuje, výsledek se naředí na požadovanou hustotu a podle chuti osolí. Tím vznikne základní polévka, kterou už lze klidně jíst a nesnědenou opakovaně ohřívat a jíst. Do polévky lze dát různé vložky - část brambor či mrkve vyndané před rozmixováním a pokrájené, nedojedené vařené těstoviny, poněkud uleženější šunku, hrubě nastrouhaný sýr a jinak to, co dovolí vlastní fantazie a neuklizená lednice. Stačí přikusovat k ní kus chleba, rohlík atd. když je zrovna třeba. Mně stačí samotná.

Tuto polévku jíme už léta s chutí a beze škod na zdraví. Je dobrá, pokaždé jiná, téměř nekalorická, obsahuje mnoho užitečných látek ze zelenin všeho druhu a je výborně stravitelná. Dalo by se o ní napsat ještě více dobrého, ale kdo to jednou zkusí, pozná to sám.

Přejeme Vám všem dobrou chuť!

Připomínky a vlastní zkušenosti jsou vítány!!!


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Růžena - 12. 3. 2023 17:32
polévka
Proč ne ? Jsou tam samé dobroty . Využít se dá vše co je jedlého zvlášť když se rozmixuje ,. Přidat pak trochu zakyslé smetany tak chutná jak svíčková. Naše generace byla vychovaná trochu jinak bylo to dobou ,šetřilo se na všem. Na snídani mlíko od koz , nadrobený suchý chléb, k obědu bílá omáčka vonící hodně bobkovým listem 3x do týdne, k večeří vařené brambory ve slupce k nim zas mlíko od koz nebo kysané domácí šlapané zelí ze škopku. Když byl hlad během dne, maminka nám dětem namazala suchý chléb marmeládou nebo sádlem posypala cukrem . Maso to bylo u nás opravdu vzácnost ,proto se ani u nás v dnešní době nic nevyhazuje. Je tvrdý chléb ? Nevadí topinka to jistí a taková polévka z chleba to je opravdu mňamka. Naučila jsem se vše ze zahrádky zavařovat, nakládám si zeleninu tak jak to dělala moje stařenka vše se pomele čím víc druhů tím líp přidá se nať petrželová ,celerová ,libečková , vše se promíchá přidá sůl a napěchuje do sklenic .Uzavře a dá do chladna . Před použitím jen propláchnu vodou a používám do polévky, omáček i pod maso. Když se urodí taková rajčata jak se podařilo minule, dělám protlak i kečup .Moje přesnídávky už konzumují nejen vnučky ale i rok a půl stará pravnučka a doufám ,že další pravnučka co se narodila předevčírem když Bůh dá tak i ona od prababičky něco ochutná.
cimg4243.jpgcimg3659.jpgzahr-065_201208121745568.jpgcimg4444.jpg
2knihomilka - 12. 3. 2023 18:49
Tento komentář je dostupný pouze přihlášeným uživatelům
3Causa - 14. 3. 2023 19:24
Moje řeč
Růženko, máme v mnohém stejné názory. Kdyby se ti mladí trochu vrátili k takovémuto způsobu nejen stravování, bylo by nám všem určitě líp. Lidé by byli nenáročnější, odolnější, spokojenější, jistě i zdravější a já věřím i šťastnější.

Chlebovou polévku přímo miluji, zvláště, když se tam přidá trochu smetánky. Nebo taková poctivá domácí koprovka...


Moje žena je také takhle vychovaná, takže máme i vlastní brambory ze zahrádky i něco ovoce. Když je hodně rajčat a jablek, dělám i chutney.

Nebo takový salát z fazolek. Někdy jej sem dám.

A ať nikdo neříká, že na to nemá čas, že to mohou tak akorát ti "staří", kteří stejně nemají do čeho dloubnout. Není to pravda. My to děláme pořád.

A ještě něco přidám:
Moje žena je nadšená houbařka. Přináší i bedly. Hlavy upravíme a sníme, nožičky nakrájím na kousíčky, opatrně usuším a pak rozsekám v nástavci mixéru na jemný houbový prášek. Ten se hodí skoro do všeho - polévek, omáček, rizota, zapečených brambor a těstovin a kdoví kam ještě. Doporučuji. Zrovna tak zpracovávám na prášek takové ty výhonky česneku, cibule a kdoví jaké ještě zeleniny, která jaksi omylem vyrostla jinde než měla a normálně se zarývá, nebo vyhazuje do kompostu.

No, raději přestanu

Líbilo by se mi, kdybychom tu vůbec spojili síly a začali sem dávat různé užitečné recepty.

A ještě něco - blahopřeji k 2. pravnučce. Já jsem nějak pozadu, mám zatím jen jednoho pravnuka.
4Růžena - 15. 3. 2023 08:56
Causa
Co je to chutney? To slyším prvně . Fazolky to je mňamka pěstuji ty lahůdkové keříčkové .No houby to je moje největší vášeň . Loni jich byl dostatek tak jak píšeš , dá se z nich udělat prášek a přidávat do skoro každého jídla. Takhle jsem vyzrála na jednu z vnuček která ráda houby sbírá ale nesmí je vidět v žádném jídla , jí jen smažené Bedle . Ptávala se co jsem dala pod maso ,že ta šťáva je tak dobrá. Dodnes neví co je ta tajná přísada . I já bych byla ráda kdybychom spojili síly a víc se zapojili na různá téma .Cestování se pro mne stává troch namáhavým ale o jídle ,houbaření ,zahrádce a spoustu jiných věcech ,to se ráda do debat zapojím , jen by to chtělo aby se víc lidiček zapojilo. Recept na polévku tady ráda vložím. Zatím jen loňská fotka hub z které jsem měla velkou radost , zajímavé je , že v lese můžu chodit třeba 3 hodiny a po městě bez bolesti jen několik minut.
305843405_5446433465402851_492967329968905573_n.jpg
5Causa - 15. 3. 2023 14:36
Chutney je taková, snad původem indická omáčka, něco jako kečup, ale dávají se tam vedle rajčat kupř. i jablka, cibule a různá koření. Dá se toho dost vygooglovat.

Tady je můj recept na salát z fazolek, který jsem vymyslel pro svoji ženičku. Má ho hodně ráda.

Fazolky ne zcela zralé uvařit ve slané vodě do měkka, pokrájet na krátké kousky, přisolit, přidat nakrájenou cibuli, jedno rajče, vařenou mrkev a majolku. Šetrně promíchat. Množství a poměry viz fotografie.
Obrázky "sbírek" jejích hub bych musel najít v jejím notebooku. Tak snad zase jindy.
img_20221010_172449.jpgimg_20221010_184802.jpg
6Causa - 16. 3. 2023 20:17
Úspěšná zkouška
Tak jsem sebral odvahu a zkusil rozšířit využití univerzální polévky. Udělal jsem k obědu z části předem uvařené polévky také omáčku na způsob svíčkové. Povedla se velice. Mohu jen doporučit.
Níže připojuji nikoliv recept, ale pro inspiraci popis (celého oběda). Proto neudávám objemy či hmotnosti jednotlivých ingrediencí. Ani to nevím, přidávám vše od oka podle citu a chuti.

Polévka (k jídlu i jako základ pro omáčku), ze zbytků zeleniny, nalezených v lednici.
1 mrkev
Košťál z brokolice
Kus kořene petržele
Kus celeru
Trochu řapíků z listů kedlubny
Kus pekingského zelí
2 lžičky prášku z nožiček bedel
Kmín
Asi 2/3 kostky polévkového koření
Vody přiměřeně – spíš méně.
Uvařeno, rozmixováno, neředěno. Konzistence asi jako čerstvě uvařená rybízová marmeláda

Omáčka (udělaná z polévky)
Kousek másla a trochu oleje rozpálit, přihodit několik kuliček nového koření a asi 3 bobkové listy. Trochu nechat rozvonět, pak 3 lžičky mouky, světlá jíška. Do ní tak 3 sběračky polévky, promíchat, naředit, dosolit a nakonec přidány asi 4 lžičky zakysané smetany

Noky (příloha k omáčce)
Brambory uvařené ve slupce, po vychladnutí nastrouhané, hrubá mouka asi 1/3 hmotnosti brambor, 1 vejce, sůl.
Vypracováno těsto takové, aby se nelepilo na ruce. Vyválena „žížala“ asi tak na 2 tenčí prsty. Nakrájeno na kousky velikosti tak křepelčího vejce. Vhozeno do vařící se osolené vody. Chviličku po vyplavání vyndáno na talíř.

K tomu po 1 vejci natvrdo

Pozn.
Samotná polévka by se k jídlu musela naředit (podle chuti). Jinak by byla chápána jako moc hustá
Tak, přátelé/přítelkyně, co Vy na to?
7alava - 7. 7. 2023 17:18
Vaření, zavařování
Všecko od vás tady všude ráda čtu, jen někdy nemám čas k tomu něco napsat. Zeleninové odkrojky, nebo sem tam i nespotřebovaný zbytek zeleniny, také zpracovávám, většinou na zelenin. vývar. Ten se vždycky hodí a dá se i zamrazit. Sama moc polévková nejsem a když už, tak to musí být "husťajda". Letos jsem se zařekla, že ovoce zavařovat nebudu, mám těch skleniček plnou špajzku a není zájem a já bych sladké jako diabetička moc, nebo vůbec, neměla. A dobře jsem udělala, že jsem nevysadila více plodové zeleniny - nebylo by čím zalévat. Jinak takové lečíčko - to se zavařuje samo! Zelené fazolky na kyselo - miluju. Růženko, na tvá dílka ve skle je radost pohledět!
8Causa - 12. 7. 2023 20:02
včera jsem zase krmil...
...svou ženičku. Já osobně, kromě řady jiných věcí také rád vařím. Nejlépe, když vymýšlím něco nového. Ale samozřejmě vařím i "klasiku". Vybírám suroviny a také je "házím do hrnce" podle citu.
Kuchařské omyly se u mne nevyskytují (tfuj, tfuj, abych to nezakřik...) a všem mým strávníkům vždycky chutná.
Teď se na mne jistě někdo vrhne a nadá mi, že se vytahuji. No nešť, pravda se dá ukřičet, ale nedá se vyvrátit.
Upřímně řečeno, největší důvod mých kuchařských eskapád je moje ženička, protože největší požitek pro mne je dívat se pokradmo, jak jí a jak jí chutná. Mnohdy jí ještě potajmu přihodím kousek ze svého talíře. Ale ona to nejspíš stejně ví.
Včera jsem navařil papriky, plněné mletým kuřecím masem v rajské omáčce a s těstovinami. Na té omáčce jsem si dal opravdu záležet. To byla ale bašta...
Proč to píši.
Nikoli proto, abych se vytahoval. Na to mám naštěstí ještě všech 5 pohromadě. Píši to proto, že mnozí/mnohé z nás si právem stěžují že doba je těžká, všechno se na nás valí, a tak nevíme mnohdy co si počít a je nám smutno. Ale pokud vezmeme své zkušenosti do hrsti, zjistíme, že svět zase není tak špatný a třeba nám je pak i veselo.
Viděli a poznali jsme toho v životě dost a dost a přece tu pořád jsme. Protože stačí vzít rozum do obou rukou a zamyslet se nad tím, co se nám různí kašpaři snaží namluvit. Máme rozum, máme zkušenosti, a tak umíme vidět své. Jen neposlouchat "dobře míněné rady" a spoléhat se na sebe. A hlavně nepropadat zbytečným depresím. Ty nechme mladým i s tím jejich "vyhořením". My vydržíme.
Já už ani nekoukám na televizi a raději si čtu. A je mi docela dobře.
Tak tady všem kamarádkám a kamarádům držím palce. Všechny 4.
9penzista - 12. 7. 2023 21:56
včera jsem zase krmil...
Causa, ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost, že jsi napsal přesně to samé, co bych za nějaký čas napsal já. Mně když se sjede rodina a je nás 19, tak je dokážu nakrmit taky. Musím ale pochválit manželku, že umyje všechno "černé" nádobí, jako jsou pekáče, 10L hrnec na polévku, kastroly na vaření knedlíků a pod., které se do myčky nevejde, ani když jede myčka třeba třikrát.
10Růžena - 13. 7. 2023 08:23
krmení a rozum
Prázdný talíř je důkazem všech strávníků že jim chutnalo , tak by to mělo být . Je pravda také to , že někteří muži dokáží uvařit lépe než ženy .Víš co mě dostalo ? Dověděla jsem se že člověk za 1 rok sní 760 kg potravin . To je děsná představa když si člověk uvědomí , že snědl za rok asi 6 kusů 120 kg prasat ... Samozřejmě je to míň prasátek , musíme započítat do toho množství i jiné potraviny . No a když si k tomu připočteme PIVO vypilo se 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více. Tak to mi rozum nebere .Co se týká lží které na nás útočí z rozhlasu , televize, tisku , je opravdu lepší se nerozčilovat a myslet na hezké věci kouknout na film s Vlastou Burianem potěšit se přírodou . Dnes na mě na jiných stránkách vykukl tenhle postřeh .Vezme-li moudrý člověk, nevěříc svým očím rozum do hrsti a srdcem ve své dlani odděluje tak zrno od plev, často pak bývá trnem v očích některých lidí .Nelze vždy věřit na první pohled krásnému obalu jež skrývá v sobě lež, rovnež lze se mýlit, když šat Popelky skrývá v sobě princeznu… Věř tomu, kdo dává své srdce na dlani prostou prací, než tomu, kdo své srdce skrývá planým jazykem. Jak řekl Werich – „Rozum, který zůstane stát, je v pořádku. Jen si nesmí lehnout.“ Tak s tímhle souhlasím .
11Causa - 16. 7. 2023 20:18
Jsem stejného názoru
jako Werich

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024