Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Chléb

Chléb

(autor: akimoro, dne: 7.10.2013 08:00)
Přivezla jsem si recept, který byl v lovčické drbně tedy Lovčickém zpravodaji. Vždy tam mívají nějaký recept a některé jsou zajímavé jako tento. Vyzkoušela jsem, dala ochutnat mé degustátorce Aničce a shodli jsme se na tom, že je dobrý. Tak tady je recept.

Chléb
Suroviny: tři 1/4litrové hrnky hladké mouky (já dala dva  hl. pšeničné a jeden hl žitné celozrné).      

               jedna střední předem usmažená cibule, vychladlá.

               jedn hrnek vody

              asi deko soli ( záleží jak kdo rád slaný, já solím míň)

             lžička cukru

 dvělžičky drceného kmínu

sáček sušeného droždí ( já dala třičtvrtě kostky čerstvho droždí noli, ale bude stačit asi 2dkg )

Do mísy jsem nasypala mouku udělala důlek do něj dala lžičku cukru droždí, zalila trocho vody a pohodila trochu mouky nechala stát asi 5 minut, přidala zbytek vody a zamíchala (vodu podle potřeby, taky jsem musela trochu přidat, těsto má být tužší, ale né tuhé). Promíchat jen tollik, aby nebyly v těstě ostrůvky suché mouky. Neni třeba vymíchávat do hladka. Nechat kynout 8 -12 hodin ( já zadělala večer). Ráno jsem těsto vyklopit na pomoučený vál a rzotáhnout na obdélníkovou placku, tu přeložit z vrchu dolu a ze spoda nahoru, pak zleva do prava, pomoučit přikrýt a necht kynou3/4 hodiny. Potom zapnout troubu na 24 stupňů dát do ní pekáč s pokličkou a nechat prohřát cirky 15minut. Těsto po 3/4 hodině znovu roztáhnout a přeložit jako předešla jen si ho vytvarovat jak se líbí , buď do veky nebo čtverce a znovu přikrýt nechat ještě kynout 15minut ( já si večku dala na pečící papír, ale nemusí být). Po čtvrt hodině vyndat pekáč , dát do horkého chleba ( já ho potřela vodou a oak ho dala do kekáče i s pečícím papíre) a péct 3/4 hodinypod pokličkou, pak pokličku sundat a znova péct 15 minut ( já po vyjmutí potřela vodou aby se bochníček leskl). 

 Vzávorkách je co jsem si přidala a v receptu nebylo.

 Je možné přidat olovy, ruzná semínka a podobně.                             


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1zorka - 7. 10. 2013 17:51
chleba
Taky jsem pekla s cibulí, je to skvělé, ale dávala jsem jen syrovou. Recept, který jsem dělala byl méně pracný, ale chleba byl taky dobrý. Jen, když se dá žitná mouka, tak se těsto roztéká (alespoň mně) a musí se péct v pekáči. Když je jen z hladké mouky (taky jsme dělali), tak se upeče krásný bochníček. Jenže to není ono na chuť.
2akimoro - 7. 10. 2013 20:00
1:
Zorko já přidávám žitnou mouku pokaždý a chleba se neroztýká. Jen musíš udělat tužší těsto, při kynutí zvláční. Já mám teď jen žitnou celozrnou, dcera se přehmátla tak jí musím sdělat.Saje víc vody. Žitná mouka řídne protože obsahuje málo lepku a tak se s ní musí opatrně a nikdy nedělat jen ze žitný, dávat dva až tři díly pšeničný a přidat jeden díl žitný. Já dělám jedna ku dvěma.
3Inka - 7. 10. 2013 20:04
Chlebánky
Dcera peče stále chleba/rozličné příchutiny/ v domácí pekárničce.Tvarem je takový komisárek, i když je moc dobrý.Peču v troubě protože všichni milují kůrky , peču chlebánky / i z graham mouky/. Musí být dlouho kynuté a pak jsou břichaté. Takové kůrky v pekárně se nedocílí.
Máme dvě pekárničky ve městě / velký výběr druhů/, ale moc dobře pečou i ve Vacově.Bohužel taky krachují, kde je konec Sušické a z Vlachovo Březí.
4zorka - 7. 10. 2013 23:27
2: žitná mouka
Děkuji za radu, já totiž dělala 1:1 a těsto ne moc tuhé a pekla ve formě. Zkusím to podle tebe - jen co budu mít nohy!
5Růžena - 23. 1. 2014 07:55
Můj chleba (pokus)
Nasypu do mísy 3 hrnky HLADKÉ OBYČEJNÉ MOUKY
1 MALOU LŽIČKU SUŠENÉHO DROŽDÍ
1 nebo 2 LŽIČKY DRCENÉHO KMÍNU
Zamíchám vařečkou a přidám 1,5 HRNKU VODY.Zamícháme vařečkou aby se těsto spojilo přikryji utěrkou a nechám 8-12 hodin odpočívat. Těsto na chleba zadělávám brzo ráno a peču večer i když,nejlépe je ale zadělat těsto na noc a ráno péct.
Těsto po vykynutí vyklopím na pomoučený vál a pomoučenýma rukama uplácám obdélníkovou placku asi 3 cm,tlustou ,přikryji utěrkou a nechám 15 minut odpočívat.Pak překlopím do středu vrchní díl placky ,pak spodní díl a pravou a levou stranu placky,přikryju utěrkou a nechám odpočinout. Zapnu troubu na 230 stupňů a dám do ní nahřát ohnivzdornou mísu (pekáč) i s poklicí na 30 minut. Horkou mísu vyndám a vložím do ní vykynutou šišku pekáč ničím nevytírám ani nedávám pečící papír,přiklopím a dám do trouby péct.Peči při 230 stupních 30 minut ,pak sundám poklici a peču dalších 15 minut. Budete překvapeni jak chutný křupavý chleba dokážete upéct v ceně do 15 korun. Dostala jsem radu ,abych příště místo vody kterou se těsto zadělává zvolila pivo chléb je prý chutnější...Fotečky chleba jsou v mé galerii.
6zorka - 23. 1. 2014 09:40
5: chleba
Vypadá to dobře, určitě chutná, ale na mne to dlouho trvá. Mám obavy, že bych uprostřed procesu zapomněla, že vůbec něco peču. :-)
7alava - 23. 1. 2014 15:43
Domácí chléb
Už jsem od n. roku pekla podruhé, pokaždé jiný a jinak, nefotila, alébrž svrzla do posledního drobečku a chystám se péct kdykoliv znovu na základě nabytých zkušeností. Aspoň vím, co jím.
8zorka - 23. 1. 2014 17:05
7: Chléb
Já jsem dříve pekla každý týden, někdy i 2x. Pořád stejný, stejným způsobem. Ve formě jako moskevský. Jenže teď se na to už necítím, i kdybych tak ráda. Jde to se mnou po té sedmdesátce nějak z kopce. Nerada bych byla jako maminka, která se s elánem pouštěla třeba do pečení perníčků a uprostřed práce odpadla a museli jsme to dodělat. Ta osmdesátka mne už straší, ale stejně se jí těžko dožiju.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024