Chléb
Chléb
Suroviny: tři 1/4litrové hrnky hladké mouky (já dala dva hl. pšeničné a jeden hl žitné celozrné).
jedna střední předem usmažená cibule, vychladlá.
jedn hrnek vody
asi deko soli ( záleží jak kdo rád slaný, já solím míň)
lžička cukru
dvělžičky drceného kmínu
sáček sušeného droždí ( já dala třičtvrtě kostky čerstvho droždí noli, ale bude stačit asi 2dkg )
Do mísy jsem nasypala mouku udělala důlek do něj dala lžičku cukru droždí, zalila trocho vody a pohodila trochu mouky nechala stát asi 5 minut, přidala zbytek vody a zamíchala (vodu podle potřeby, taky jsem musela trochu přidat, těsto má být tužší, ale né tuhé). Promíchat jen tollik, aby nebyly v těstě ostrůvky suché mouky. Neni třeba vymíchávat do hladka. Nechat kynout 8 -12 hodin ( já zadělala večer). Ráno jsem těsto vyklopit na pomoučený vál a rzotáhnout na obdélníkovou placku, tu přeložit z vrchu dolu a ze spoda nahoru, pak zleva do prava, pomoučit přikrýt a necht kynou3/4 hodiny. Potom zapnout troubu na 24 stupňů dát do ní pekáč s pokličkou a nechat prohřát cirky 15minut. Těsto po 3/4 hodině znovu roztáhnout a přeložit jako předešla jen si ho vytvarovat jak se líbí , buď do veky nebo čtverce a znovu přikrýt nechat ještě kynout 15minut ( já si večku dala na pečící papír, ale nemusí být). Po čtvrt hodině vyndat pekáč , dát do horkého chleba ( já ho potřela vodou a oak ho dala do kekáče i s pečícím papíre) a péct 3/4 hodinypod pokličkou, pak pokličku sundat a znova péct 15 minut ( já po vyjmutí potřela vodou aby se bochníček leskl).
Vzávorkách je co jsem si přidala a v receptu nebylo.
Je možné přidat olovy, ruzná semínka a podobně.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovatMáme dvě pekárničky ve městě / velký výběr druhů/, ale moc dobře pečou i ve Vacově.Bohužel taky krachují, kde je konec Sušické a z Vlachovo Březí.
1 MALOU LŽIČKU SUŠENÉHO DROŽDÍ
1 nebo 2 LŽIČKY DRCENÉHO KMÍNU
Zamíchám vařečkou a přidám 1,5 HRNKU VODY.Zamícháme vařečkou aby se těsto spojilo přikryji utěrkou a nechám 8-12 hodin odpočívat. Těsto na chleba zadělávám brzo ráno a peču večer i když,nejlépe je ale zadělat těsto na noc a ráno péct.
Těsto po vykynutí vyklopím na pomoučený vál a pomoučenýma rukama uplácám obdélníkovou placku asi 3 cm,tlustou ,přikryji utěrkou a nechám 15 minut odpočívat.Pak překlopím do středu vrchní díl placky ,pak spodní díl a pravou a levou stranu placky,přikryju utěrkou a nechám odpočinout. Zapnu troubu na 230 stupňů a dám do ní nahřát ohnivzdornou mísu (pekáč) i s poklicí na 30 minut. Horkou mísu vyndám a vložím do ní vykynutou šišku pekáč ničím nevytírám ani nedávám pečící papír,přiklopím a dám do trouby péct.Peči při 230 stupních 30 minut ,pak sundám poklici a peču dalších 15 minut. Budete překvapeni jak chutný křupavý chleba dokážete upéct v ceně do 15 korun. Dostala jsem radu ,abych příště místo vody kterou se těsto zadělává zvolila pivo chléb je prý chutnější...Fotečky chleba jsou v mé galerii.