Pár tipů pro chuť i pobavení
Recepty z muzea pálenic ve Vlčnově
Do skleněné nádoby nasypeme 6 g anýzu, 1 g kmínu, 1 g koriandru, 1 g fenyklu a zalijeme 2 l vínovice. Nádobu uzavřeme a necháme uležet dva týdny na teplém místě. Poté přecedíme a nalijeme do láhve, kterou necháme ještě další tři týdny uležet.
BEZOVÝ SEN PROLETÁŘE
1 kg zralých plodů černého bezu nasypeme do skleněné nádoby a zalijeme 2 l destilátu (vínovice, jablkovice). Nádobu uzavřeme a necháme měsíc uležet na teplém místě. Přecedíme a dochutíme studeným sirupem z vody a cukru. Pak nalijeme do láhve, zazátkujeme a necháme zrát asi půl roku ve sklepě.
JABLEČNÝ ŽABÍ HNĚV
5 kg zralých, čistých jablek, nakrájených na čtvrtky, vložíme nejlépe do kameninové nádoby, posypeme 1,5 kg cukru a zalijeme 1,5 l jablkovice nebo vodky. Nádobu uzavřeme a necháme ve tmě a teple asi dva týdny. Nalijeme do láhve a necháme tři měsíce uležet.
OSKERUŠO-RUMOVÝ TLAMOLEP
Vypeckované zralé plody namačkáme v hrnci s přiměřeným množstvím rumu (zalít po povrch), dochutit badyánem, celou skořicí, rozinkami, perníkovým kořením a cukrem. Nechat tři měsíce uležet.
ŽMOLKOVICA
V hrnci či rendlíku zkaramelizujeme přiměřené množství cukru, zalijeme destilátem (jablkovice, vínovice). Můžeme mírně naředit vodou. Přivedeme do varu. Nakrájíme na kostičky přiměřené množství špeku, osmahneme a vlijeme včetně omastku do nápoje. Povaříme a ještě horké podáváme
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovatMusela jsem si vyhledat jak vlastně plod vypadá věděla jsem jen že je to podobné jeřábku