Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Pár tipů pro chuť i pobavení

Pár tipů pro chuť i pobavení

(autor: Růžena, dne: 20.9.2013 13:00)
DECH MRTVÉ MILENKY -BEZOVÝ SEN PROLETÁŘE-JABLEČNÝ ŽABÍ HNĚV-OŠKERUŠOVÝ TLAMOLEP-ŽMOLKOVICA..
Recepty z muzea pálenic ve Vlčnově

Do skleněné nádoby nasypeme 6 g anýzu, 1 g kmínu, 1 g koriandru, 1 g fenyklu a zalijeme 2 l vínovice. Nádobu uzavřeme a necháme uležet dva týdny na teplém místě. Poté přecedíme a nalijeme do láhve, kterou necháme ještě další tři týdny uležet.

BEZOVÝ SEN PROLETÁŘE

1 kg zralých plodů černého bezu nasypeme do skleněné nádoby a zalijeme 2 l destilátu (vínovice, jablkovice). Nádobu uzavřeme a necháme měsíc uležet na teplém místě. Přecedíme a dochutíme studeným sirupem z vody a cukru. Pak nalijeme do láhve, zazátkujeme a necháme zrát asi půl roku ve sklepě.

JABLEČNÝ ŽABÍ HNĚV

5 kg zralých, čistých jablek, nakrájených na čtvrtky, vložíme nejlépe do kameninové nádoby, posypeme 1,5 kg cukru a zalijeme 1,5 l jablkovice nebo vodky. Nádobu uzavřeme a necháme ve tmě a teple asi dva týdny. Nalijeme do láhve a necháme tři měsíce uležet.

OSKERUŠO-RUMOVÝ TLAMOLEP

Vypeckované zralé plody namačkáme v hrnci s přiměřeným množstvím rumu (zalít po povrch), dochutit badyánem, celou skořicí, rozinkami, perníkovým kořením a cukrem. Nechat tři měsíce uležet.

ŽMOLKOVICA

V hrnci či rendlíku zkaramelizujeme přiměřené množství cukru, zalijeme destilátem (jablkovice, vínovice). Můžeme mírně naředit vodou. Přivedeme do varu. Nakrájíme na kostičky přiměřené množství špeku, osmahneme a vlijeme včetně omastku do nápoje. Povaříme a ještě horké podáváme

 


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Zoja - 20. 9. 2013 16:49
Bezový sen
se chystám vyrábět, jen tak dlouho ho uležet nenechám. V zimě už musí být k cucání. Dělám si z něj i čaj nebo grog?
2bohca3 - 20. 9. 2013 16:51
Vaření
Taky to doma plácáme jak se dá , vše je ale moc pracné, auž nás to nebaví.Ale to mě nenapadlo hledat takový recept, to nejde hned Růženka Díky.
3zorka - 20. 9. 2013 16:57
Bezový sen
Ten se mi líbí nejvíce. Dech mrtvé milenky mne neláká ani Žmolkovice. Bezinky mám ráda v jakékoliv úpravě, ale teď mi je nemá kdo natrhat a u nás daleko široko nerostou. Když tedy pominu ty u silnice. Měla jsem je vždycky ze zahrady, ale můj snaživý zeť všechny vymýtil. Uvidíme, kolik bude letos jablek, jdou tu dost mizerně, asi není ten správný zahradník. Dědečkovi tu rostlo všechno, nám nic - moc.
4Růžena - 21. 9. 2013 07:12
1: Bezový sen
Zojo takhle ten recept neznám .Já bezinky nechám přejít varem ve dvou litrech vody s přidáním kousku celé skořice ,5 kousků hřebíčku,jednoho nakrájeného citronu.Někdo přidává i lžičku instantní kávy.Pak přecedím a do vychladnutého moku přidám svařený cukr ,rum a slivovici.Pokud není manžel rychlejší tak mi bezinkový likér vydrží do příštího dozrávání bezinek.A prý pomáhá jeden kalíšek před spaním na bolesti páteře a na revma.
5akimoro - 21. 9. 2013 18:32
bez-nadpisu
Oskerušo-rumový tlamolep bych i vyzkoušela, ale má to jednu chybu, u nás nerostou oskeruše. Jinak z oskeruší jsou dobrý i povidla, jen je sehnat.
6Zoja - 21. 9. 2013 18:59
4: Bezový sen
Taky přidávám skořici, tu mám moc ráda.
7Růžena - 22. 9. 2013 15:05
5: Oskeruše
http://www.tvarozna-lhota.cz/oskoruse-oskorusove-muzeum-a-slavnost-oskorusi/ms-1031/p1=1031

Musela jsem si vyhledat jak vlastně plod vypadá věděla jsem jen že je to podobné jeřábku

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024