Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Podzim na talíři

Podzim na talíři

(autor: Zoja, dne: 10.10.2014 21:31)
Každé období má svá sezonní jídla.

Určitě se shodneme na tom, že mezi ty podzimní patří švestkové knedlíky, dýňová polévka, cuketová nádivka a řada pokrmů z brambor a jablek. Na podzimní stůl patří i zvěřina a ryby z výlovů rybníků. Jistě si vzpomenete na mnoho dalších. Hlavně  zpracováváme svoje výpěstky.

Já letos vypěstovala velké množství růžičkové kapusty. Přišla jsem k ní trochu jako slepý k houslím. Sazenice mi na jaře věnoval soused, přebyly mu a mně bylo hloupé je odmítnout, když jsem na záhoně ještě měla místo. Uvítala bych třeba pórek ale ten mu letos nezbyl. Nejsem totiž velký fanda kapusty a tak jsem doufala, že se o sazenice postarají slimáci nebo housenky. Nestalo se a úroda je značná. Chvíli jsem uvažovala, že růžičky  budu po částech nosit slepicím dalších sousedů...Jenže jídlem se neplýtvá, to nás  doma přeci učili.

Se zpracováním této zeleniny jsem neměla valné zkušenosti. Tak ještě přidat do polévky - to mi nechutná - nebo zpracovat na karbanátky. To je o něco lepší ale, že bych se p o nich utloukla, to se říct nedá. A tak jsem sedla k internetu a dala si vyhledat recepty z růžičkové kapusty. První jsem vyzkoušela včera a byla jsem hodně překvapená, jaká může z růžičkové kapusty vzniknout ňamka.

Je rychlý a jednoduchý. Dávám ho sem pro ty, co mají ke kapustě podobný vztah jako já.

Růžičky kapusty ( pro dva cca 300g) opereme, rozkrojíme a odřízneme košťálek. Na pánvi osmažíme 30g slaniny na kostičky a přidáme lžíci másla. Pak vložíme kapustičky do pánve řeznou starnou dolu. Opékáme cca 5 minut, pak obrátíme, osolíme a pánev zakryjeme poklicí. Elektrickou plotýnku vypneme, plyn stlumíme na minimum a necháme dojít cca 8-10 minut. A je hotovo. Použila jsem je jako přílohu ke krůtímu plátku s bramborem a oba jsme si moc pochutnali. 

Navnaděna tímto úspěchem, experimentovala jsem dále. Našla jsem, že se dá z růžičkové kapusty udělat i salát. Recept byl plný všelijakých extravagantních přísad, tak jsem si ho upravila podle svého.

400g růžičkové kapusty nakrájíme na hodně jemno, vykrojíme košťály a propláchneme na cedníku. Nastrouháme na jemno asi 100g mrkev, nakrájíme na jemno bílou část pórku, asi 10 - 15 cm podle tloušťky   ( nezvážila jsem ho), jedno středně velké jablko nastrouháme na hrubší nudličky a další půlku "na kaši", vše smícháme v míse a přidáme jednu vrchovatou lžíci tatarské omáčky a šťávu z menší půlky citronu. Trochu posolíme. Dobře promícháme. Dáme uležet do lednice alespoň na tři hodiny aby se chutě propojily.  Doplnila jsem vajíčkem na tvrdo a dvěma plátky ementálu kvůli bílkovinám. Jedli jsme s tmavým chlebem.

Pokud někdo recept vyzkoušíte, jsem zvědavá na váš názor. A taky bych uvítala vaše podzimní recepty, hlavně ty z růžičkové kapusty. :-)

 


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Inka - 10. 10. 2014 22:40
Hezky jsi to vymyslela
Já mám ráda kapustičky s ostatní zeleninou podušené na másle s bylinkami /oregano, tymián a saturejka/ s bramborem.Vydrží na záhonu přes zimu a můžeš je trhat v mrazu.Už dva roky je nemám.Proč?Na jaře se uvidí.
2Marie - 10. 10. 2014 22:46
Na slovo
stejně, se mi to taky přihodilo. Jenže já nestačila všechnu sklidit, tak jsem větší část nechala na zahradě. A světe div, ona tam pěkně vydržela téměř celou zimu. Vždy jsem si natrhala potřebné množství a pak jsem jen čekala, jak dlouho vydrží. A vydržela až jsme ji spásli. Naposledy jsem ji otrhala v půli února. A byla stále čerstvá...
Ten první recept dělám stejně, jako jsi ho dělala ty. Ten druhý vyzkouším, ale letos ji na zahradě nemáme. Zato pórku máme dlouhý záhon.
3Inka - 11. 10. 2014 07:14
Broučci v pórku
Měla jsem letos zkažený ,něco mi to napadlo.
4akimoro - 11. 10. 2014 07:16
bez-nadpisu
Určitě ten salát vyzkouším. Kapustu mám ráda a je jedno jestli je růžičková nebo hlávková.
5alava - 11. 10. 2014 09:41
Kapustu a kapustičky...
...také mohu na všecky způsoby, mám ráda kapustové placičky (něco jako bezmasé karbanátky), moje rodina se může utlouct po normálních kapustových karboších, tak jim je občas dělám, někdy je peču jen v troubě na papíře.
Přátelé, do zítřka ahoj, přeji vám všem krásný víkend, já jedu za vnučkami.(Doufám, že tu za mne někdo v mé nepřítomnosti mákne trochu na zahradě, nějak nestihám ;-). Pápá!
6Růžena - 11. 10. 2014 12:47
kapusta
po našem khel miluju právě jednu hlávku mám nachystanou na lince . Růžičkovou jsem letos nesadila ale mám ji ráda . Ty recepty a hlavně na talíři vyfocené vypadají skvěle. Kupuji mraženou a přidávám do polívky takhle jsem ji ještě nedělala.
7zorka - 11. 10. 2014 13:30
Růžičková kapusta
Ta je u nás stálice. Podobně, jak popisuje Zoja. Nesmí se rozvařit. Na zahradě nemáme, všechno nám tam žerou hryzci nebo slimáci a ani nejsou vhodné podmínky. Stín, málo světla. Tak kupujeme na farmářských trzích.
8Hanka - 11. 10. 2014 22:08
Růž.kapustu
už pár let nepěstujeme.Každoročně bývala plná broučků a mšic.Tak ji občas koupím na trhu.Máme rádi uvařenou,přelitou rozpuštěným máslem a posypanou osmaženou strouhankou.Nebo jen tak-v polévce....
9Zoja - 12. 10. 2014 12:06
4: Salát
Tak dej vědět, jestli chutnal. Díky všem za komentáře. Včera jsem si udělala s bylinkami kombinaci zeleniny k večeři a bylo to také moc dobré. Normálně by mne tam přidat kapustičky nenapadlo.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024