Podzim na talíři
Určitě se shodneme na tom, že mezi ty podzimní patří švestkové knedlíky, dýňová polévka, cuketová nádivka a řada pokrmů z brambor a jablek. Na podzimní stůl patří i zvěřina a ryby z výlovů rybníků. Jistě si vzpomenete na mnoho dalších. Hlavně zpracováváme svoje výpěstky.
Já letos vypěstovala velké množství růžičkové kapusty. Přišla jsem k ní trochu jako slepý k houslím. Sazenice mi na jaře věnoval soused, přebyly mu a mně bylo hloupé je odmítnout, když jsem na záhoně ještě měla místo. Uvítala bych třeba pórek ale ten mu letos nezbyl. Nejsem totiž velký fanda kapusty a tak jsem doufala, že se o sazenice postarají slimáci nebo housenky. Nestalo se a úroda je značná. Chvíli jsem uvažovala, že růžičky budu po částech nosit slepicím dalších sousedů...Jenže jídlem se neplýtvá, to nás doma přeci učili.
Se zpracováním této zeleniny jsem neměla valné zkušenosti. Tak ještě přidat do polévky - to mi nechutná - nebo zpracovat na karbanátky. To je o něco lepší ale, že bych se p o nich utloukla, to se říct nedá. A tak jsem sedla k internetu a dala si vyhledat recepty z růžičkové kapusty. První jsem vyzkoušela včera a byla jsem hodně překvapená, jaká může z růžičkové kapusty vzniknout ňamka.
Je rychlý a jednoduchý. Dávám ho sem pro ty, co mají ke kapustě podobný vztah jako já.
Růžičky kapusty ( pro dva cca 300g) opereme, rozkrojíme a odřízneme košťálek. Na pánvi osmažíme 30g slaniny na kostičky a přidáme lžíci másla. Pak vložíme kapustičky do pánve řeznou starnou dolu. Opékáme cca 5 minut, pak obrátíme, osolíme a pánev zakryjeme poklicí. Elektrickou plotýnku vypneme, plyn stlumíme na minimum a necháme dojít cca 8-10 minut. A je hotovo. Použila jsem je jako přílohu ke krůtímu plátku s bramborem a oba jsme si moc pochutnali.
Navnaděna tímto úspěchem, experimentovala jsem dále. Našla jsem, že se dá z růžičkové kapusty udělat i salát. Recept byl plný všelijakých extravagantních přísad, tak jsem si ho upravila podle svého.
400g růžičkové kapusty nakrájíme na hodně jemno, vykrojíme košťály a propláchneme na cedníku. Nastrouháme na jemno asi 100g mrkev, nakrájíme na jemno bílou část pórku, asi 10 - 15 cm podle tloušťky ( nezvážila jsem ho), jedno středně velké jablko nastrouháme na hrubší nudličky a další půlku "na kaši", vše smícháme v míse a přidáme jednu vrchovatou lžíci tatarské omáčky a šťávu z menší půlky citronu. Trochu posolíme. Dobře promícháme. Dáme uležet do lednice alespoň na tři hodiny aby se chutě propojily. Doplnila jsem vajíčkem na tvrdo a dvěma plátky ementálu kvůli bílkovinám. Jedli jsme s tmavým chlebem.
Pokud někdo recept vyzkoušíte, jsem zvědavá na váš názor. A taky bych uvítala vaše podzimní recepty, hlavně ty z růžičkové kapusty. :-)
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovatTen první recept dělám stejně, jako jsi ho dělala ty. Ten druhý vyzkouším, ale letos ji na zahradě nemáme. Zato pórku máme dlouhý záhon.
Přátelé, do zítřka ahoj, přeji vám všem krásný víkend, já jedu za vnučkami.(Doufám, že tu za mne někdo v mé nepřítomnosti mákne trochu na zahradě, nějak nestihám ;-). Pápá!