Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Sádlo, sádlíčko

Sádlo, sádlíčko

(autor: akimoro, dne: 18.9.2014 07:48)

             Sádlo, sádlíčko...Důkaz přiložen...

(Dočíst do konce!)

Sádlo funguje jako neocenitelný pomocník při "odbourávání" vlivu mastných

kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.

Kdy naposledy jste si namazali chleba sádlem? Klidně to udělejte, sádlo je lék

našich babiček a určitě si nezaslouží, abychom na ně zanevřeli. Má totiž

spoustu dobrých vlastností! Až budete péct koláč, použijte sádlo místo

rostlinného tuku- kůrčička bude krásnější a křupavější! Že je sádlo"fuj"a ádlíčko...Důkaz přiložen...

(Dočíst do konce!)

Sádlo funguje jako neocenitelný pomocník při "odbourávání" vlivu mastných

kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.

Kdy naposledy jste si namazali chleba sádlem? Klidně to udělejte, sádlo je lék

našich babiček a určitě si nezaslouží, abychom na ně zanevřeli. Má totiž

spoustu dobrých vlastností! Až budete péct koláč, použijte sádlo místo

rostlinného tuku- kůrčička bude krásnější a křupavější! Že je sádlo"fuj"a

dostaneme po něm infarkt? Nesmysl! Vědci už došli k závěru, že ti, kteří

nahradili sádlo margarínem, nemají žádnou záruku, že zemřou později než ti,

kteří si čas od času sádlo dopřejí.

Proč tedy používat náhražky, když i naše babičky dobře věděly, co je zdravé?

Vepřové sádlo obsahuje nasycené mastné kyseliny,

nenasycené mastné kyseliny a také kyselinu olejovou. Ta funguje jako

pomocník při "odbourávání" vlivu mastných kyselin, čímž dochází ke snížení

cholesterolu. Oproti máslu obsahuje jen 1/3 cholesterolu, takže z hlediska

vzniku infarktu je na tom sádlo stokrát lépe než kravské máslo. Sádlo je

všestranné, dokonce i lék Nasycené tuky, ačkoliv se o nich tak nepěkně

mluví, jsou velmi důležité pro zdravé kosti a mimoto posilují imunitu! Má

sice málo bílkovin, nulové množství sacharidů, ale nějaký ten vitamin má,

především "E", který patří k elixírům mládí. Pokud se nechystáte sníst

celou vaničku sádla, pak si směle můžete čas od času sádlo dopřát! Ovšem

raději v rámci snídaně nebo oběda, sádlo není vhodné konzumovat před

fyzickou aktivitou nebo po ní (prodlužuje se doba trávení). Kulináři je

od nepaměti využívají při smažení, protože je tepelně stabilní a maso se na

něm nepřepaluje. Kromě toho při smažení na sádle nevznikají karcinogenní

látky, takže z hlediska zdraví je sádlo bez diskuzí lepší než rostlinné

oleje! A chuťově dalece převyšuje margarín! Každodenní péče o pleť se

vyplatí. Vepřové sádlo neobsahuje žádné chemické látky, není parfémované,

takže nedráždí ani citlivější pokožku. Sádlo je mastné, takže je ideální v

případě ekzematické a suché pokožky. Zjemní ji, promastí a regeneruje.


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1alava - 18. 9. 2014 15:47
Sádlo...
...zrovna mám takový hlad, že bych si dala i ten chleba se sádlem, ale ouha - ani ten chleba nemám. Budu se muset usebrat a dojet si nakoupit. Ještě raději než sádlo mám škvarky, dají se tady koupit, ale dopřávám si je opravdu sporadicky a spíš v zimě.
2zorka - 18. 9. 2014 16:44
Sádlo
Milovala jsem chleba se sádlem. Taky jsme na něj dávali kyselé zelí - pochoutka. Jenmože už spoustu let ho nemohu. Nedávno jsem zkusila - jestli se něco nezměnilo, ale moc mne začal bolet žlučník, a to ho mám už 30 let vyoperovaný.Krásně to vonělo, protože jsem vyškvařila sama. Ale sehnat syrové sádlo je dneska těžší, protože se chovají prasata méně sádelnatá. Což oceňuji u kotlet. Takže využití sádla je u mne jen pro tu pokožku. Pro jistotu jsem přidala i měsíček. Bylo to pěkně žluťoučké. Mělo to ohromný úspěch. Ani ne tak na pokožce, ale u našich pejsků, kteří hned přiběhli a celou mne olízali. :-)
3akimoro - 18. 9. 2014 17:15
2:
Zorko
Taky mám žlučník venku, ale musím zaklepat, nemám žádné problémy a to už žiju bez žlučníku 20 let. Sehnat sádlo je vždycky veliká sláva. To se pak perou o škvarky a sádlo samo zůstává opravdu do těch buchet a na mazání.
4zorka - 18. 9. 2014 20:19
3: Sádlo
Dokud jsem chodila do práce, tak jsem měla žlučové a slinivkové problémy. Když jsem odešla do důchodu - jako když utne. Jen to sádlo (po něm mi pálí žaludek), šlehačka a majonéza mi moc dobře nedělají. Zajímavé je ale to, že když se šlehačka dost osladí, tak mi nevadí.
5Růžena - 20. 9. 2014 15:31
Sádlo
sem tam si na chleba máznu ale ne takové to z obchodu co vypadá jako sádlo ale chutná příšerně. Kupuji v soukr. masně kde každý týden zabíjejí a škvaří dobré voňavé sádlo a škvarečky. Vždy jsem se cítila provinile když jsem ty zakázané dobrůtky konzumovala ,ale po přečtení tvého článku o sádle hurá na chleba se sádlem !

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024