Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Staročeská postní jídla

Staročeská postní jídla

(autor: akimoro, dne: 18.2.2015 18:38)


Pražná/sazometná neděle (latinsky Reminiscere)

Druhá postní neděle má svůj název od jídla pražma. ….
 

Pražma je nejenom ryba žijící ve většině světových oceánů, ale také staroslovanský postní pokrm, který se zhotovoval pražením klíčícího obilí většinou pšenice nebo ječmene, což dokazují četné archeologické nálezy tzv. pražnic.

Naši předkové obilné klíčky většinou před pražením olámali, aby se teplem neznehodnotili a přidávali je do jiných již hotových jídel, např. do polévky „praženka“, kterou lze z rozemleté pražmy připravit. V případě nouze se pražmo připravovalo i ze zeleného nedozrálého obilí před sklizní, které je samozřejmě snáze stravitelnější.

Dalším jídlem, které se v některých oblastech připravovalo v postním období z luštěnin a obilí, byla svarba (kočičí svatba, po krkonošsku kočičí svarba). Přeberete půl kila neloupaného hrachu a čtvrt kila trhaných krupek a na noc každé zvlášť namočíte. Druhý den hrách uvaříte (ne rozvaříte) do měkka. Kroupy uvaříte s trochou kmínu, po uvaření je propláchnete studenou vodou a promastíte s dopředu rozpuštěným sádlem. Hrách i kroupy přisolíte a smícháte dohromady a případně ještě omastíte a navrch pak polijete zpěněnou nakrájenou cibulkou (s česnekem), pro dochucení lze použít sušené bylinky jako např. majoránku, petrželovou nať či libeček. Příště můžete zkusit místo hrachu použít čočku, případně místo krup rýži. Prostě co dům dá.

Někomu kočičí svarba může připomínat židovský šoulet.


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1alava - 19. 2. 2015 13:29
Kočičí svarba...
...aneb hrách a kroupy, to je hloupý....jak se zpívá. Ale náhodou - stálo by to za vyzkoušení. Kroupy nebo krupky si čas od času vařím, jsou dobré na cévy a místo hrachu teď spíše vařím cizrnu. Když se to dochutí tím česnekem, majoránkou a cibulkou.
2akimoro - 19. 2. 2015 17:27
Hrách a kroupy
Hrách a kroupy není špatný jídlo. Je třeba ho nešidit a omastit ho pěkně sádlem i cibulku usmažit na sádle.Dobré je přidat kousek kachny nebo husy na talíř. Hrách se nechá nahradit fazolemi.
3Helena - 20. 2. 2015 10:02
Kroupy
patří hlavně do jelit a já kroupy vařím do uzené polívky
4Hanka - 20. 2. 2015 13:52
3: Heli,
už jsi jedla KUBU???
5akimoro - 20. 2. 2015 17:10
4:
Hani kuba je výborný jen se musí umět udělat.
6alava - 20. 2. 2015 17:56
Kuba! jelita!
...vy mi tedy děláte chutě! Už si to píšu, musím koupit krupky i kroupy, i když na jelítko z krámu si netroufnu a nemám ani nárok :-(. Ale na nějakou inovaci zdravých příloh to dá.
7Hanka - 20. 2. 2015 20:10
5: Kuba
To máš pravdu.Má babička to dělávala celkem často.Dědeček to zbožňoval.Nyní to dělá manžel a celá rodinka se jen olizuje.Nutností je ale v létě či na podzim nasbírat houby a postarat se o to,aby do nich nevlezli moli----

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024