Staročeské perníčky
Perníčky
Do rendlíku se odváží 160g vody, 250g cukru krystal, 120g medu. Vše vařit 7 minut. Odstavit s plotny a do horkého vsypat 250g žitné mouky( může se nahradit pšeničnou hladkou), 250g pšeničné hladké mouky, je třeba vše důkladně promísit, až vznikne tuhá hladká hmota. Pak přikrýt, aby neoschla ( já si pomáhám igelitovým pytlíkem do kterýho dám těsto a jdu spát. Dřina nastane ráno kdy se bude pokračovat. Včerejší těsto je dobré dát na chvíli do mikrovlnky, aby povolilo a lépe se s ním pracovalo.. Na pomoučený vál dáme těsto a přidáme 2 žloutky, 10g jedlé sody,120g másla ( může se dát tuk na pečení, podle jak je kdo zvyklí) a perníkové koření, může být směs která se nechá koupit, já ho melu a tady je složení- hřebíček, skořice,badian, nové koření, anýz, zázvor a špetku pepře). Na začátku bude vypadat těsto, že by se mělo vyhodit a po delším propracování vznikne těsto heboučké, které se vyválí a vykrajují perníčky, které se po upečení ještě horké potřou směsí trochy vody žloutku a kakaa. Pak je ne každém jak je nezdobí. Jíst se mohou hned po vychladnutí.
Tak tohle mě zítra čeká. A to jsem prohlásila, že letos nebudu péct perníčky. Ti co přišly ze starý šedesátky již recept znají, ale není škoda ho zopakovat. Já ho taky hledla snad hodinu ve všech receptech co mám. Pokud se někdo odhodlá a vyzkouší je tak mu přeju dobré pochutnání.
Komentáře
Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel
Přihlásit se / registrovatTaké jsem si prohlédla nachově kvetoucí kytku. Také jsem ji měla v práci ,ale kvetla mi červeně.Trochu se podobala vánočnímu kaktusu, ale neměla tolik sukének.