Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Zázvor

Zázvor

(autor: akimoro, dne: 20.1.2014 16:46)
Zaujalo mě povídání o zázvoru. Říkala jsem si, že by to mohlo zajímat i jiné.
Já mám zázvor pořád doma mletý nebo čerstvý či v mrazáku nakrajený na menší kousky a hojně ho využívám. Na maso, protože působí dobře na trávení, na nachlazení na čaj, tady ho kombinuju černý čaj zázvor, skořici, citron a med. Jeho využití je široké. Nechá se dát i do zeleninových pokrmů nebo do ckroví, ale to by bylo dlouhé povídání.

Jak vybrat dokonalý zázvor

Tropická vytrvalá rostlina pochází z jihovýchodní Asie, proto se není čemu divit, že na něj narazíte v asijských restauracích a v jejich specializovaných prodejnách. Naštěstí už není problém ho koupit v obyčejném obchodě se zeleninou. Používá se v kuchyni i léčitelství.

Nejlevnější medicína: K dispozici vám bude sušený či mletý, ale nejlepší a nejaromatičtější je právě čerstvý. Vybírejte menší a světlejší oddenky, budou šťavnatější a jemnější. Cena se pohybuje okolo 110 Kč/kg, jedna rostlina vás tak vyjde na pár korun. Avšak je jen na vás, jak velký kus si vyberete. Jen se nemusíte bát, v lednici vydrží klidně několik týdnů.

Jak zázvor zpracovat

Nezapomeňte ho před používáním oloupat, následně ho klidně nastrouhejte nebo nakrájejte.

Výborný je i sušený, ale před používáním ho nezapomeňte na chvilku namočit. A pamatujte si, že jedna čajová lžička sušeného zázvorového prášku odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Pusťte se do vaření

Indie a Čína jsou proslulé svými zázvorovými pokrmy. Tento oddenek je pro ně velmi cenným kulinářským zázrakem. Pokrmům dodá citronovou a pikantní příchuť. Najdete ho téměř v každé orientální směsi koření. Sušený zázvor mletý stojí okolo 14 korun za sáček (20 g).

Málem bychom také zapomněli zmínit, že patří i do pekařských a cukrářských výrobků. Najdeme ho v perníčkách, sušenkách a pro dobré trávení si ho můžete přidat i do domácího chleba, marmelád a čatní.  

Všelék, který vám doma nesmí chybět

Patří mezi přírodní léčiva, která určitě stojí za to vyzkoušet. Každého "nového konzumenta" mile překvapí. Mezi jeho účinky patří:

je antibakteriální a protizánětlivý

usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem

snižuje cestovní nevolnost

zmírňuje nevolnost při těhotenství

je prevencí proti chřipce a rýmě

pomáhá zmírnit potíže při chřipce a rýmě

uklidňuje a tiší bolest hlavy

zpomaluje některé druhy rakoviny

pomáhá relaxovat

je prevencí proti stresu

Chřipka a špeky nebudou mít šanci

Je prokázáno, že dokáže vyléčit prvotní příznaky chřipky a nachlazení. Posiluje imunitu celého organismu. Na bolest v krku pomáhá žvýkat kousek čerstvého zázvoru. Kdo si na to netroufne, může tak učinit s kandovaným zázvorem (cena 199 Kč/kg).

Zázvorový čaj je protizánětlivý, preventivně posílíte imunitní systém a chřipka nebude mít šanci. Stejně vám pomůže na bolest hlavy a proti žaludečním nevolnostem.

Recept na zázvorový čaj

Budete potřebovat:

lžičku čerstvého zázvoru

250 ml horké vody

1 lžičku medu

citronovou šťávu

Čerstvý zázvor zalijte horkou vodou (okolo 80 °C). Po pěti minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu. Tento recept využijete jako celkovou prevenci a posílení organismu.

Recept na zázvorový sirup

Budete potřebovat:

70-100 g čerstvého zázvoru

1 kg přírodního cukru

vodu

Musíte zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby se sirup dostatečně zakonzervoval. Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky, přidejte vodu a cukr. Za stálého míchání vařte asi 17 minut, poté sundejte z plotny a nechte ještě 15 minut louhovat.

Následně sirup sceďte a naplňte do lahví. Vylouhovaný zázvor nevyhazujte. Můžete ho cucat proti bolení v krku. Takto připravený sirup můžete použít do čaje nebo jako prevence proti nachlazení postačí jedna malá čajová lžička každé ráno.

Recept na hubnoucí tajemství

Budete potřebovat:

170 g čerstvého zázvoru

3-4 citrony

hrst čerstvé máty

1,5 l horké vody

4 lžíce medu

Oloupaný a nastrouhaný zázvor si dejte do hrnce, přidejte nastrouhanou kůru z citronů a vymačkanou šťávu. Jako poslední přijdou na řadu nasekané bylinky a med. Přilijte horkou vodu a na 20 minut nechte vylouhovat. Zázračnou tekutinu přeceďte přes sítko a vychlaďte v lednici.

Čtěte také: Nenechte chřipku zvítězit!

Zázvor dokáže dokonale prohřát celé tělo, čímž nastartuje metabolismus, zrychluje krevní oběh, snižuje cholesterol a odbourává tukové buňky. Netvrdíme, že jen pitím čaje či tohoto sirupu zhubnete 10 kg, ale formování postavy půjde snáz a rychleji.

Zajímavosti a další léčitelské zázraky

Přijdete-li domů zmrzlí a se zimnicí, ponořte si nohy do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy. Nohy nahřejte a rychle se zabalte do teplé deky.

Na nepříjemnou rýmu a kašel je dobrá zázvorová koupel. Kromě prohřátí silice uvolní ucpaný nos.

Na zkažený žaludek či přejedení pomůže neslazený čaj či kandované kousky ovoce.

Nevolnost z cestování zaženou zázvorové bonbony nebo kandované ovoce.

Zázvor neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí, proto se podává při zažívacích potížích, obzvlášť v případě nadměrné plynatosti, pálení žáhy, nadýmaní a říhání.

Pomáhá při zánětech kloubů a tiší svalové bolesti.

Při bolestech hlavy či svalů se doporučuje smíchat několik kapek zázvorového oleje se lžičkou mandlového či jiného oleje a vmasírovat na postižená místa.

Využíváte zázvor v kuchyni nebo jako přírodní lék? Máte nějaké zajímavé recepty či tipy, jak ho ještě více zařadit do běžného života? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

 

 

 


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1zorka - 20. 1. 2014 17:08
Zázvor
Taky jsem ten článek četla a hned jsem vyhrabala zbytek zázvoru z lednice a vařím si tu čaje a žvýkám proti kašli. Je to dobré, ale kašlu dál. Tak budu pokračovat. Má to pro mne ale jednu nevýhodu, pro kterou jsem se zázvoru vyhýbala. Rozproudí to krev.
2Inka - 20. 1. 2014 20:24
Zázrak
Na zázvor nedám dopustit..Kupuji ho a vařím v čaji.Včera jsem upozorňovala prodejce ve Večerce, že ho má plesnivý/ zázvor/, koukal jak zjara.Pak se hrabal v lednici a prohlížel další. Dobře vybírám, než koupím.
3alava - 20. 1. 2014 20:30
Zázvor...
...jsem si také velmi oblíbila. Kromě obvyklého čaje jsem si jej spolu s plátky vydrbaného citronu naložila do medu a v současnosti tuto meducínu užívám jako prevenci.
4Marie - 20. 1. 2014 21:00
Zázvor(ky)
Už jsem o tom jednou psala, že miluji Zázvorky. Ale taky nepohrdnu kondenzovaným zázvorem, ten je mňam, mňam...
5Marta - 21. 1. 2014 21:11
Zázvor
Tak to já začínám mít pocit, že je zázvor přímo návykový. Já totiž nedám bez zázvorového čaje ani ránu. Já už ani jiný nepiji, protože mi žádný jiný nechutná. No a na maso dávám zázvor taky docela často. Ale tam dávám především zázvor mletý. S čerstvým nemám zkušenosti, ale co nejdříve to vyzkouším.
6bohca3 - 24. 1. 2014 15:17
Zázvor.
Takže u nás v rodině přišel před pár lety muž, že bychom si mohli koupit zázvor.Takže podle něho již dlouho asi 30 nebo 40. dkg zázvoru oškrabu,nastrouhám do misky , přidám tak ze 2 citronu štávu,pečlivě vymačkanou.A par lžic medu podle chuti.Zamícháme atak za tři dna až pustí štávu, navečer dvě lžíce.Je to taková prevence.
2-Zázvor nakrájíme na plátky,dáme do 1l vody vařící,přidáme skořici v celku, hřebíček asi 10, apár minut povařímepo vychladnutí přidáme citron,a med podle chuti, nalejete do koktejlové sklenice a ucucáváte až to vypijete, je to nejen dobré ,ale i zdravé.

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024