Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Mazanec podle farského receptu

Mazanec podle farského receptu

(autor: akimoro, dne: 31.3.2015 12:20)
Při toulání internetem jsem narazila na tenhle recept na mazanec.Základ je stejný jako dělám já. Jen jsou menší odchylky.Já přidávám do těsta, lžíci dobrého sádla, místo rozinek dávám brusinky, přidávám sušené meruňky a sušené švestky.


Velikonoční mazanec podle farského receptu

750 g polohrubé mouky
375 ml mléka
40 g čerstvého pekařského droždí
2 žloutky
150 g moučkového cukru
150 g čerstvého poctivého másla
2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí na nudličky
nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
1 vejce na potření mazance
tuk na vymazání pečicího plechu
určitě bych volila pečicí papír a ušetřila si práci s mytím plechu


Postup přípravy:
Mouku prosijeme do mísy a pěkně ji provzdušíme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přidáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.
Mezitím si připravíme kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme dobře zkynout.
Když kvásek nakyne, přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přidáme vše do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Těsto bývá tužší, ale musí být pěkně hladké. Vyndáme ho z mísy na vál a rukama propracujeme. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.
Vložíme ho zpět do mísy, povrch zaprášíme trochu moukou a na teplém místě necháme těsto kynout asi hodinu. Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si necháme na okrášlení bochánku). Do těsta dobře zapracujeme a znovu opakujeme proces kynutí.
Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu pravidelný kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem nebo jen na vymazaný plech tukem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout na plechu před vlastním pečením. Zpravidla 15-20 minut stačí. Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a okrášlíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko na bochánku zaschne, je potřeba ostrým nožem nakrojit bochánek do tvaru kříže. To můžeme udělat i ostrými nůžkami.
Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 °C) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5 až 7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 °C a pečeme dalších cca 50 až 60 minut. Pokud se nám bude zdát, že mazanec na povrchu rychle tmavne, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je správně upečen, prozradí vpíchnutí špejle do středu. Pokud na ní neulpí ani kousek těsta, mazanec je správně upečen a může jít z trouby ven. Doma upečený mazanec nám stylově ozdobí velikonočně prostřený stůl. Kdo chce, může si mazanec ocukrovat, aby byl ještě pěknější než je ;-)
Mazanec můžeme dobře uchovat i několik dnů, ale je potřeba ho dobře zabalit a skladovat v chladu. U nás nikdy dlouho nevydrží, protože jsme názoru, že čerstvý je nejlepší. Pokud jde o přípravu mazance, je možné si těsto připravit večer a nechat kynout až do druhého dne (letos to dělám právě tak). Vy postup zvolte podle možností a nálady. Nebo na to jděte mazaně ;-)


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
1Jarda - 31. 3. 2015 21:55
Cukr -
- zvýšená glykemie, máslo, sádlo zvýšený cholesterol, brusinky zvýšený krevní tlak, i dobře omytý citron zachovává v kůře chemii použitou k ošetření plodů, atd., atd., chuťově jistě výborný
2alava - 1. 4. 2015 07:26
Cukr sem, cukr tam...
...hned bych si dala, ještě jsem nesnídala. Jelikož jsem se včera asi 4x vypravovala na kole na nákup, ale počasí mi to pokaždé překazilo, tak nemám ani ten suchý rohlík, ani nakoupeno na svátky.
Ještě nevím, jestli budu péct i mazanec, asi si malý koupím.
3akimoro - 1. 4. 2015 07:34
1:
Járo nevím nač si stěžuješ,až Iva nakrojí mazanec tak budeš první u stolu. Představ si jak by se ti umíralo, kdyby jsi byl zdraví, ani by se ti do toho penálu nechtělo. Proto musíme mít nějakou nemoc, aby se nám lepší odcházelo s tohoto světa. Tím nechci říct, že hned teď, až někdy v budoucnu. Vždyť jsme ještě mladí.
4akimoro - 1. 4. 2015 07:39
2: Mazanec
Alenko mně čekají letos tři mazance. Navíc jsem si vymyslela, nebo mě spíš vyhecovala sestra Míla, že z bílků udělám štafetky. Nedělala jsem je spoustu let,možná takových dvacet. Tak jsem sama zvědavá jak se povedou. Budu mít tradičně pomocníky Báru a Davida, letos to bude bez Jožky.
5Jarda - 1. 4. 2015 08:37
3: ???
Už někdo na mazanec umřel?
6zorka - 1. 4. 2015 09:56
5: ???
Neumřel, já budu první a nejen na mazanec. Zase mi je těsný jarní kabát :-(
7alava - 1. 4. 2015 09:59
6: Ále, nestraš...
...Zorko, nebudeš ;-). Když jsem před časem potřebovala kvůli zpívání v kostelech tmavý kabát, nechtělo se mi vydávat peníze, navíc nemám černou ráda. Tak jsem oprášila kdysi drahý tmavomodrý kabát, ale byl mi už také těsný. Tak jsem pásek našila jako lištu na stranu knoflíků, knoflíky popošila a když jsem přes to vzala dlouhou šálu, nikdo nic nepoznal ;-). Chytrá horákyně si poradí...
8Jarda - 1. 4. 2015 10:27
6: Zorko,
vezmi si hodně dlouhou a širokou šálu a kabát si nezapínej, ať se neudusíš!
9akimoro - 1. 4. 2015 11:17
5:
Proto ti říkám ať si nestěžuješ.Tobě to nehrozí, že bys na mazanec umřel. Možná ještě tak namazanej. Vždyť jsi ještě mladík.
10Jarda - 1. 4. 2015 11:47
9: Ano,
ale z vás všech nejstarší.
11alava - 1. 4. 2015 12:43
9: Namazanej mazanec...
..(čímkoliv dobrým)- to je totiž úplně to nejlepší! ;-) Namazenej Jarda - mňó - tak to jedině jako APRÍL!! :-))
12alava - 1. 4. 2015 12:47
Vidíš, Růženko...
...ještě jsi ani nepekla a jaký je kolem tvého mazance mazec :-).
13Růžena - 1. 4. 2015 13:36
5: na mazanec
asi nikdo neumřel ale víc bych měla strach pít teplou vodu z bojleru !!!!! Legionele (a jiným bakteriím) se tam může dařit i dnes, tu zničí až teploty nad 70 st. Takže Jardo je dobré žes to přežil nehledě na ten suchý rohlík Dnešní rohlík je téměř kompletní chemická laboratoř, obsahuje totiž navíc regulátory kyselosti, kypřicí látky, emulgátory, enzymy... celkem více než třicet látek.
Takže místo rohlíků to už je lepší ten mazanec doma upečený ! Koukni na odkaz překvapil i mě a určitě překvapí i ostatní !
14zorka - 1. 4. 2015 13:56
13: Nejen rohlíky
Kdybychom měli jíst, co v sobě nemá chemii, tak umřeme hlady. Nevybereš si.
15Maruš - 1. 4. 2015 17:32
CHemie
Když sleduji pořad Peklo na talíři,nebo testování másla,uzenin,mléka a dokonce i po přečtení článku rohlíků,tak se děsím,jaké hnusy musíme jíst.A všechno je to o penězích.Sleduji pořad Ulice a tam prohlásil bývalý výrobce paštik.Paštiky neviděly játra ani z rychlíku.Kdysi byl pořad v rozhlase o bio potravinách.Přihlásil se pán a prohlásil.Můj soused pěstuje bio potraviny,zeleninu.Když jsem ho upozornil na to,jak může říct o svých výpěstcích,že jsou bio ,když hnojí umělými hnojivy.Odpověď zněla.Však moje děcka to nežerou.Zase o penězích.Tak už to musíme s tou chemií nějak dožít.Lepší už to nebude.
16Maruš - 1. 4. 2015 17:42
A ještě něco o cukrovce
Nás cukrovkářů stále přibývá.Nejdříve našli cukr manželovi.Začal držet drastickou dietu.10kg dole.Kamarádky se mě ptaly,co s ním je,jestli není nemocný.Sama jsem měla nahnáno.Tak jsem udělala přítrž té drastické dietě.Ty budš jíst tak jako jsi jedl dříve,ale s tím rozdílem,že to nebude půl plechu buchet tak jako dřív.Cukrovce jsem se nevyhnula ani já,velká milovnice sladkostí.Nevím čím to je,ale přeorientovala jsem se na maso.Zákusky jsem úplně vynechala.Ne snad pro držení diety,ale ztratila jsem úplně chuť na sladké.První moje zastávka v Kroměříži byla cukrárna .Ale teď pádím a vymetám všechny masny.Ale zatím,podotýkám zatím jsme na tom oba dobře.Jeden prášek na noc to spraví.Cukrovka je nemoc doby a stále nás přibývá.
17zorka - 1. 4. 2015 22:21
16: O cukrovce
Já mám zatím cukr v normě, ale potřebovala bych shodit ne 10 ale 20 kg. Jenže jak, když jsem milovnice nejen sladkého, ale i masného? Na co se tedy přeorientovat. Asi na ty Jardovy rohlíky s teplou vodou z bojleru :-)) A na peklo na talíři nekoukám, protože nikdo nemá tu moc mi něco znechutit. Když mi ukážou, jaké hnusy jsou párky, sliním a dala bych si :-(
18Jarda - 1. 4. 2015 22:51
17: Zvýšená hladina
cukru v krvi ještě neznamená, že má někdo cukrovku. Dřív prý byla norma pro cukr v krvi volnější, tuším že do 7,5 a u starších lidí je prý zvýšená hladina cukru celkem přirozená, jenomže když dnes objeví MUDr zvýšenou hladinu cukru v krvi, tak je z toho hned "cukrovka" a okamžitě "léky". Drastickou dietu o vodě a zelenině jsem si prožil před pár léty, užíval jsem k tomu několikero "léků" až to se mnou seklo. Až když jsem všechnu tu chemii vyhodil, udělalo se mi dobře. Pokud jde o jídlo, vypustil jsem z jídelníčku jenom klasický cukr, pak člověk přestane přibírat na váze, aspoň u mne to platí, jinak se neomezuji, samozřejmě takové fujtajbly jako měkké salámy a párky vyrobené z kuřecího separátu a kůžové emulze a všelijaké "saláty" (kromě domácích) nejím, to se mi ekluje, když si představím tu fabriku se vším tím sajrajtem. Zorko, Ty si musíš začít takové věci ošklivit, jinak to nikam nepůjde, budeš přibírat a přibírat, sotva polezeš a zadýcháš se pokaždé když budeš zapisovat knížku. Pokud při zavazování tkaniček u bot uděláš kotoul, pak už máš co do činění s obezitou, pozor na to! Ono je sice hezké dát si kus sýra se kterým hýbou na talíři červi, je výborný, ty červy z něj můžeš vyklepat a než ten sýr sníš, dát si je na pánev třeba na másle osmažit, no vidíš, teď jsem na ně dostal chuť, mohlo by to se špetkou koření chutnat docela zajímavě. No, vidím, že Ti asi chuť nezkazím, když ji neumím zkazit sám sobě, ale na naši nezávadnou teplou vodu z bojleru rozhodně nedám dopustit. A jak zhubnout? Nedávno jsem viděl v tv jakýsi zákrok, při kterém obéznímu chlapci zavedli do žaludku jakousi hadici z UH, aby se jídlo nezdržovalo v žaludku a prošlo rovnou dál, a protože ta hadice v tom žaludku leží, je vlastně stále plný a nemáš pocit hladu, on by na tu hadici nemusel být ani chirurg, stačilo by ji spolknout, jenom musí být dost dlouhá. (A možná by stačilo se podívat na svoji fotku ze studentských let, co Ty na to?)
19Maruš - 2. 4. 2015 14:54
bez-nadpisu
V dřívějších dobách,bývalo v naši obci posezení s důchodci.Kulturní komise,která tato setkání pořádala, zvala různé hosty z oblasti zdravotnictví,sociální poradny a jiné hosty.Pořad začínal vystoupením školáčků.Nechybělo ani občerstvení v podobě chlebíčků a zákusků.Tenkrát jsme o cukrovce neměli ani potuchy.Ale kolem nás sedělo několik ,kteří si i píchali několikrát denně.Srdečně jsem se zasmála mé kamarádce,která se zákusků ani nedotkla a volala na naproti sedícího pána,který si na nich pochutnával.Jak to,že žerete tolik zákusků a pícháte si jako já.On jí se smíchem odpověděl.Já si píchnu a jím všechno.Ta kamarádka už je několik roků po smrti.A ten pán přežil svoji manželku i syna a je zde dodnes.Ale podotýkám,že ta dotyčná to podědila po svých předcích.Nakonec byla skoro slepá a hodně členům z její rodiny byly amputovány nohy.To už je potom zlé.
20Helena - 3. 4. 2015 17:03
cukrovka
Co jsem viděla v nemocnici, to byl hnus, velebnosti. Jedna cukrovkářka s černým prstem na noze, který ji amputovali a okolí pak léčili dokonce larvičkami. Druhá cukrovkářka měla spoustu bederních vředů a jak tak hnila za živa, tak to byl zážitek s vůní pro nás na pokoji. Já naštěstí cukrovku nemám a co vím, je to peklo pro pacienty s ranami, které se pak nechtějí hojit.
Stránky:

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024