Úvod > Kluby > Vaření, recepty a triky > Mazanec podle farského receptu

Mazanec podle farského receptu

(autor: akimoro, dne: 31.3.2015 12:20)
Při toulání internetem jsem narazila na tenhle recept na mazanec.Základ je stejný jako dělám já. Jen jsou menší odchylky.Já přidávám do těsta, lžíci dobrého sádla, místo rozinek dávám brusinky, přidávám sušené meruňky a sušené švestky.


Velikonoční mazanec podle farského receptu

750 g polohrubé mouky
375 ml mléka
40 g čerstvého pekařského droždí
2 žloutky
150 g moučkového cukru
150 g čerstvého poctivého másla
2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí na nudličky
nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
1 vejce na potření mazance
tuk na vymazání pečicího plechu
určitě bych volila pečicí papír a ušetřila si práci s mytím plechu


Postup přípravy:
Mouku prosijeme do mísy a pěkně ji provzdušíme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přidáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.
Mezitím si připravíme kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme dobře zkynout.
Když kvásek nakyne, přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přidáme vše do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Těsto bývá tužší, ale musí být pěkně hladké. Vyndáme ho z mísy na vál a rukama propracujeme. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.
Vložíme ho zpět do mísy, povrch zaprášíme trochu moukou a na teplém místě necháme těsto kynout asi hodinu. Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si necháme na okrášlení bochánku). Do těsta dobře zapracujeme a znovu opakujeme proces kynutí.
Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu pravidelný kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem nebo jen na vymazaný plech tukem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout na plechu před vlastním pečením. Zpravidla 15-20 minut stačí. Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a okrášlíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko na bochánku zaschne, je potřeba ostrým nožem nakrojit bochánek do tvaru kříže. To můžeme udělat i ostrými nůžkami.
Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 °C) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5 až 7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 °C a pečeme dalších cca 50 až 60 minut. Pokud se nám bude zdát, že mazanec na povrchu rychle tmavne, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je správně upečen, prozradí vpíchnutí špejle do středu. Pokud na ní neulpí ani kousek těsta, mazanec je správně upečen a může jít z trouby ven. Doma upečený mazanec nám stylově ozdobí velikonočně prostřený stůl. Kdo chce, může si mazanec ocukrovat, aby byl ještě pěknější než je ;-)
Mazanec můžeme dobře uchovat i několik dnů, ale je potřeba ho dobře zabalit a skladovat v chladu. U nás nikdy dlouho nevydrží, protože jsme názoru, že čerstvý je nejlepší. Pokud jde o přípravu mazance, je možné si těsto připravit večer a nechat kynout až do druhého dne (letos to dělám právě tak). Vy postup zvolte podle možností a nálady. Nebo na to jděte mazaně ;-)


Komentáře

Komentáře může přidávat jen registrovaný uživatel

Přihlásit se / registrovat
21Marie - 4. 4. 2015 14:59
Beránek
Zrovna jsem vytáhla z trouby Beránka , vypadá moc pěkně a voní...
Snad bude i chutnat. Recept jsem opsala z internetu, jen místo majonézy Hallmens jsem udělal domácí. Dělám z celých vajec ponorným mixérem, v tom případě jsem potřebovala dvě + olej. Je to velmi jednoduché a hlavně rychlé.
Foto dodám až ho posypu cukrem a opentluji.

Velikonoční beránek z majonézy

Suroviny :

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru krystal
250 ml majonézy
1 prášek do pečiva
1 kávová lžička citronové kůry

Postup :

do mísy dáme majonézu a cukr , vymícháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva , mléko a citronovou kůru . Do dobře vymazané s hrubou moukou vysypané formy na beránka vlejeme polořídké těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupnů celsia . Položila jsem na povrch pečící papír a plech, aby se lépe propekl a na povrchu nebyl propálený.
22alava - 4. 4. 2015 19:31
21: Beránek...
...já jsem před chvilkou postupně zamávala dětem a vnoučatům a je po řízkách a bramb. salátu, po mazanci i po beránkovi. Prostředek jsem rozkrájela, hlavičku si odvezly vnučky a zadeček jsem poslala Matýskovi. Jestli mne to zítra popadne, tak na pondělí upeču nového a vyzkouším tento recept. Díky a zdravím na Hlučínsko a přeji vydařenou pomlázku.
23Marie - 4. 4. 2015 19:58
Beránek
Zítra ti napíšu, jak chutnal....
Stránky:

60k.cz | Nezávislý, přátelský a svobodný web | Šedesátka, oáza klidu pro seniory | 2013 - 2024